Bert van den Assem (links) en Ben Vulkers leerden de Vecht het afgelopen jaar goed kennen. Foto: Ben Vulkers
Bert van den Assem (links) en Ben Vulkers leerden de Vecht het afgelopen jaar goed kennen. Foto: Ben Vulkers (Foto: Ben Vulkers)

De parels van een 'bijzondere rivier'

Zwolle - Waar de Vecht eindigt, is duidelijk: bij Zwolle gaat de rivier over in het Zwartewater. Maar over de bronnen van de 180 kilometer lange rivier is veel verdeeldheid. Bert van den Assem trok vanaf Zwolle het Vechtdal in, op zoek naar de bron van de rivier. Ruim 100 kilometer stroomt de Vecht door Duitsland, de rest door Nederland. Onderweg kwam hij bijzondere verhalen tegen over de geschiedenis, de cultuur en de bewoners van het Vechtdal. Die verhalen bundelde hij. Ben Vulkers maakte foto's bij de verhalen. De foto's en verhalen samen vormen het nieuwe boek: Op zoek naar de schatten van de Vecht."Het begon als een zoektocht naar de bron van de Vecht. Uiteindelijk bleek het een zoektocht naar de schatten van het Vechtdal, naar de bijzondere en leuke verhalen." Bert van den Assem bladert door zijn eigen boek. "Het is een unieke rivier."

(door Rik Kapitein)

De omslag van het boek is exemplarisch voor de inhoud: een paar prachtige foto's ondersteunen de kernachtige titel. "In het schrijven gebruik ik zo weinig mogelijk woorden, juist om de spanning op het verhaal te houden", legt Van den Assem uit. "En bij alles heb ik samen met Ben Vulkers, de fotograaf, gekeken naar de juiste afstemming tussen tekst en foto."

De titel 'Op zoek naar de schatten van de Vecht' is niet zomaar gekozen. "Onderweg naar de bron van de Vecht kwam ik allerlei verhalen tegen", vertelt Van den Assem. "Sommige daarvan zijn algemeen bekend, andere alleen lokaal. En sommige verhalen kent zelfs bijna niemand. Al die verhalen, dat zijn de parels en schatten die ik heb opgeschreven." Van den Assem bladert even door het boek. "De beeldentuin van Anningahof bijvoorbeeld, die is alom bekend. Maar van een afbeelding van Jezus met 12 tenen heeft niemand gehoord. En dat een brand in de toren van Schüttorf met melk is geblust, weet alleen de lokale bevolking." Over elke pagina, iedere foto, heeft hij wel een verhaal.

Zijn fascinatie voor de Vecht komt niet zomaar ergens vandaan: Bert van den Assem is betrokken bij het project Ruimte voor de Vecht. "Daardoor weet ik al behoorlijk veel over de Vecht en het Vechtdal", legt hij uit. Toch was er voor het boek veel research nodig. "Het onderzoek, grotendeels vanaf mijn bureau, was het belangrijkste deel van het werk. Ik ben in totaal veertig keer de Vecht langs gereden, ik heb heel veel mensen gesproken en me laten voorlichten door kenners."

Hij hoopt met het boek meer mensen enthousiast te krijgen over de Vecht en alle verhalen die bij de rivier horen. "De Vecht is een bijzondere rivier: het is de kleinste van de grote rivieren, of de grootste van de kleine rivieren. Zwolle bijvoorbeeld, is echt rijk geworden dankzij de Vecht. Alles wat vanuit Duitsland over de rivier vervoerd werd, moest via Zwolle. Het Paleis op de Dam is door Zwolle heen gekomen, want het Bentheimer zandsteen, waar dat van gemaakt is, kwam over de Vecht." Hij vindt het belangrijk dat de verhalen over de Vecht bekend worden. "Je ziet dat de belangstelling steeds meer toeneemt, zowel in Duitsland als in Nederland. We hebben prachtige fiets- en wandelroutes langs de rivier, dat helpt wel." En nu is er zijn boek. "Mensen kunnen genieten van de prachtige plaatjes, en zich verbazen over de geschiedenis, de cultuur en de waterwerken van de Vecht. Ik moet eerlijk zeggen: ik ben van de rivier gaan houden."

'Op zoek naar de schatten van de Vecht' wordt uitgegeven door WBooks, en is voor 14,95 euro te koop via de website van de uitgever, of via andere boekhandels.

Rik Kapitein
Meer berichten