Foto:
Column

Willen of moeten

Voor de wedstrijd vrijdagavond tegen Willem ll had ik het genoegen even op het veld te mogen staan. Drie kwartier voordat de strijd zou ontbranden, keek ik rond naar de tribunes. Ik zag ze zachtjes volstromen. Het geroezemoes was bijna verstaanbaar. Ik rook de spanning bij wat komen zou. Bij de supporters van PEC Zwolle proefde ik de wil om te winnen.

Bij het betreden van deze sfeer zag ik de spanning op de spelers. Bleek, strakke grimas op de koppen. Hun lichaamstaal verraadde hoogspanning. Er moest worden gewonnen. Dat is wat we zagen.

Moeten winnen is heel wat anders dan willen winnen. Moeten geeft extra druk. Willen vult je met energie. Na zestien minuten stond mijn club met 0-2 achter. Het moeten had een verlammende uitwerking. Er werd verdedigd als een stel pupillen. Op het laagste niveau mag dat. Niet in een vol stadion tijdens een eredivisiewedstrijd.

Het onaanvaardbare spel bracht aanvankelijk ook verlammingsverschijnselen op de tribune teweeg. Ik verbeeldde me een massale diepe zucht te horen. Op de hoofdtribune werd veel bier aangesleept. Zoonlief en ik keken elkaar aan. We vloekten niet eens…

Een typerend voorbeeld. Bij een spelonderbreking werd bij de tegenstander driftig gecoacht. Dit cadeautje uit Zwolle wilden ze graag meenemen naar Tilburg. Onze trainer bleef in de dug out. Het leek er op dat hij de moed had opgegeven. In die lamlendige sfeer zijn de verwijten aan zijn adres voorstelbaar.

In de tweede helft probeerde de fanatieke aanhang nog wat leven in het stel dooie mussen te brengen. Er werd met bier gegooid naar de vijandelijke doelman. Dat mag niet en kost de club een boete. Ik begrijp ze wel, die supporters. Ze willen winnen. Het had wel effect, want we scoorden eindelijk. Toen onze verdedigers even later de kleinste tegenstander van het veld lieten scoren, was het over en uit.

Even veerden we nog op bij ons tweede doelpunt. In de slotseconden eindigde zelfs nog een bal van ons tegen de doellat en dat was het dan. Het weekeinde dat nog moet volgen duurt dan lang. De emoties zijn bij iedere toeschouwer verschillend. Voor de zekerheid werd de hoofdingang even dicht gehouden door een stel vertegenwoordigers van de ME. Voor hun neus bliezen supporters stoom af.

De volgende dag prijkte in de krant behalve het wedstrijdverslag een verhaal over de reis die de directie heeft gemaakt naar Qatar, op zoek naar investeerders. Ik snap dat vooruit moet worden gekeken, maar als het schip in slecht weer verkeert, moet de kapitein aan dek zijn. In de beeldvorming van de meute loop je dan te ver voor de muziek uit. Laat ik het houden op een ongelukkige timing. Had die reis komend weekeinde in stilte gemaakt.

Dan is er even geen PEC Zwolle. Gebruik die tijd voor ontspanning. En slijp er in dat moeten winnen iets heel anders is dan willen winnen. Lukt dat laatste, dan word ik weer rustig.

Anton Cramer

Anton Cramer
Meer berichten