Zwolle Margreet Oldhoff heeft een boek geschreven over haar reizen met een camper.
Zwolle Margreet Oldhoff heeft een boek geschreven over haar reizen met een camper. ((Foto: Frans Paalman))

Margreet ging in haar eentje met haar camper naar de zon

Zwolle - De Zwolse Margreet ging haar droom achter na: ze verkocht haar huis en vertrok zonder enig plan in een camperbusje naar de zon. Over haar belevenissen schreef Margreet Oldhoff (63) een boek.

(door Annelynn Kooistra)

Een vrijgevochten 'ouwe hippie' noemt Margreet zichzelf. Anderhalf jaar geleden besloot ze het gewoon te doen. Ze zei Nederland vaarwel en vertrok in een eenvoudig camperbusje volgeplakt met stickers van bloemen en peacetekens naar de zon. "Ik had geen enkel idee of plan. Ik ben niet zo erg van het nadenken. Ik ben gewoon gegaan", vertelt ze.

De reis bracht haar naar de kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. Alleen met Kerst is ze even naar Nederland gevlogen. Uiteindelijk trok ze negen maanden lang alleen in het busje rond. Voor het thuisfront publiceerde ze haar avonturen op een blog.

"Schrijven is voor mij een uitlaatklep, ik heb het echt nodig. Bijna elke avond schreef ik wat ik die dag had meegemaakt. Op het dashboard had ik een recorder liggen, die ik snel aanzette als ik geraakt werd door een mooie kustlijn of een goed idee had. Familie en vrienden vonden mijn blogs ontzettend leuk en zeiden dat ik een boek moest uitbrengen."

Niemand zit toch op mijn schrijfsels te wachten, dacht de Zwolse eerst. Maar halverwege haar reis veranderde ze van gedachten. Want waarom ook niet? Eenmaal weer terug in Zwolle bundelde ze haar verhalen samen en dat boek werd uitgegeven door Boekscout. Tijdens haar boekpresentatie, merkte ze dat ze een inspiratiebron voor anderen is. "Vrouwen van mijn leeftijd komen naar mij toe en vinden mijn reis heel dapper. Ik vind dat iedereen het kan. Gewoon gaan, zeg ik tegen ze."

Op haar reis met de camper heeft Margreet veel gemaakt: "Mijn bus is weggesleept, de remmen weigerden toen ik hoog in de Pyreneeën zat en dat zijn nog maar een paar voorbeelden." Door deze crisissituaties heeft de hippie wel wat bijzonders ontdekt: "Ik heb geleerd dat ik op mezelf en de kosmos kan vertrouwen. Ik kan veel meer aan dan ik denk en het komt meestal toch goed. Dat vertrouwen heeft mij een ander mens gemaakt."

Margreet blijkt een goede schrijver te zijn. "Mensen zeiden dat het net lijkt alsof ze naast mij op de passagiersstoel zitten, toen ze mijn boek lazen. Een ontzettend mooi compliment."

En wil ze, nu ze terug in Zwolel is en het boek is gepubliceerd, weer de weg op? "Graag!", zegt ze. "Ik denk er over na om voor altijd door landen te zwerven. Ik ben er zoveel rijker van geworden. Niet in geld, maar wel in persoonlijke groei."

Margreets boek Gypsy Queen in Rolling Keet is te koop via boekscout.nl of door te bellen naar 06 - 38304450.

Annelynn Kooistra
Meer berichten