De nachtburgemeester van Zwolle, Jeroen van Doornik, opent Starterscentrum Regio Zwolle in Brainz. Foto: Regiolokaal
De nachtburgemeester van Zwolle, Jeroen van Doornik, opent Starterscentrum Regio Zwolle in Brainz. Foto: Regiolokaal (Foto: )

Starterscentrum geopend in Zwolle

Zwolle - "Het starten van een bedrijf is voor veel mensen best lastig. Er komt veel bij kijken." Vorige week opende het Starterscentrum Regio Zwolle. "Ik vind het belangrijk dat zij meer ondersteuning krijgen dan nu gebeurt."

John de Vlieger spreekt regelmatig startende ondernemers. Hij merkt dat er een gat bestaat tussen de, vooral digitale, ondersteuning vanuit de KVK en die voor het MKB. "Startende ondernemers en ZZP-ers zijn tegenwoordig op zichzelf aangewezen. De digitale informatie die beschikbaar is, is vaak erg onoverzichtelijk."

Ondernemen begint met een goed idee, weet De Vlieger. "Starterscentrum Regio Zwolle biedt vervolgens hulp bij onder meer het schrijven van het plan. Dat doe ik niet zelf: we werken samen met allerlei partners, mentoren en adviseurs, die uit verschillende beroepsgroepen komen. Zij dragen het Starterscentrum een warm hart toe en nemen deel vanuit passie voor ondernemerschap." De Rabobank is een van die partners. "Zij zien ook allerlei onuitgewerkte plannen voorbijkomen, maar het is niet hun primaire taak om die verder vorm te geven."

Starterscentrum biedt echter nog veel meer ondersteuning. "We hebben een compleet pakket voor starters; het Startersprogramma", vertelt De Vlieger. "Dat bestaat uit zes workshops en twee individuele adviesgesprekken, waarbij je bijvoorbeeld kunt sparren over je eigen plan." En deelnemers aan het Startersprogramma kunnen in gesprek met een ervaren ondernemer. Het Startersprogramma start vier keer per jaar en duurt in principe drie maanden. "Maar het mag ook uitgesmeerd worden over een jaar, als dat beter uitkomt."

"Het gaat mij er om dat mensen plezier krijgen in het ondernemen. En dat willen al onze partners. Daarom zijn de workshops ook los te bezoeken", zegt De Vlieger. "Dus als je vragen hebt over een bepaald onderwerp, kun je je inschrijven voor die specifieke workshop." Persoonlijke benadering is daarbij belangrijk. "We zorgen er voor dat de klassen niet te groot worden. Deelnemers wordt gevraagd naar hun persoonlijke leervragen, zodat we ze zo goed mogelijk verder kunnen helpen."

Tijdens de opening zijn alle aanwezigen onder de indruk van de locatie. Starterscentrum Regio Zwolle maakt gebruik van Brainz, vlak naast station Zwolle. "Dat was een voorwaarde, omdat het Starterscentrum bedoeld is voor mensen uit de hele economische regio: van Noordoostpolder tot Raalte, en van Elburg tot Hoogeveen", vertelt De Vlieger, terwijl hij zijn gasten rondleidt. "Je hoeft nog geen concreet idee te hebben als je bij ons wil starten. We zijn er voor mensen die met het idee spelen ooit voor zichzelf te beginnen, maar ook voor hen die nu willen starten of misschien net gestart zijn." De website van Starterscentrum Regio Zwolle biedt daarnaast alle relevante informatie die startende ondernemers en ZZP-ers in de regio Zwolle nodig hebben.

Het idee van Starterscentrum is niet nieuw: in Limburg en Brabant bestaat het concept al tien jaar. "En je ziet daar meer bedrijven die na drie jaar nog bestaan en minder ondernemers in de schulden", vertelt De Vlieger enthousiast. "Een goed voorbereide starter heeft meer kans van slagen. Het zou mooi zijn als we ook in onze mooie regio meer startende ondernemers en ZZP-ers zouden kunnen laten slagen."

Deelnemen aan het Startersprogramma kost 295 euro (ex btw). "We hanteren een laag bedrag, omdat het belangrijk is dat ondernemers goed starten." Voor inwoners van gemeenten die zijn aangesloten bij Starterscentrum Regio Zwolle, is het programma zelfs gratis. Aanmelden voor het Startersprogramma kan via de site. Op 13 november en 11 december zijn informatieavonden.

starterscentrumregiozwolle.nl

Rik Kapitein
Meer berichten