Foto:

SUUS speelt 'Enoch Arden' in Stadkamer

Zwolle - Begin november brengt Stichting SUUS vier voorstellingen van 'Enoch Arden, een melodrama'.

De voorstelling wordt vrijdag 9 november (20.00 uur), zaterdag 10 november (20.00 uur) en zondag 11 november (12.00 en 15.30 uur) opgevoerd in Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes.

Alfred 'lord' Tennyson (1809-1892) , de meest gelezen dichter uit de tijd van Queen Victoria, schreef het lange gedicht 'Enoch Arden' in 1864. Het is het verhaal van Enoch Arden, visser maar later zeeman bij de koopvaardij, die zijn vrouw Annie en hun drie kinderen verlaat voor een lange zeereis in de hoop dat hij ze, bij terugkeer, beter kan onderhouden. Hij lijdt schipbreuk en brengt tien jaar door op een eenzaam eiland. Bij zijn terugkomst in Engeland hoort hij dat zijn vrouw, in de overtuiging dat hij dood is, getrouwd is met hun beider jeugdvriend Philip Ray en dat zij inmiddels een kind van hem heeft. In 1897 schreef Richard Strauss (1864-1949) pianomuziek bij het gedicht.

Het bijzondere zit in de pianomuziek, die in feite fungeert als een soort soundtrack van topkwaliteit, gespeeld door Steven Faber, pianist, componist, arrangeur en docent aan het Artez-conservatorium. En de taal van Tennyson, zijn gebruik van rijmloze verzen met een heel strak metrum. Verteller Janpieter Boudens heeft een volledig nieuwe vertaling gemaakt. Hij is al jaren actief in de Zwolse theaterwereld als acteur, regisseur, tekstschrijver en zanger.
Vijf toegevoegde liederen van Strauss worden gezongen door Ineke Vlogtman. Ook zijn er bijdrage van de fotografen Joop van Putten en Martien Hovestad, die een foto- en videocollage hebben gemaakt ter ondersteuning van het verhaal en de muziek. Martien Hovestad is, naast docent aan het Meander College en dirigent van het Zwols Vocaal Ensemble, fotograaf-met-passie. Joop van Putten heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd met fotoboeken.

Kaarten kosten 12,50, reserveren via www.stichtingsuus.nl

Joop de Haan
Meer berichten