Foto: Henry Dijkman
PEC Zwolle

Dekker wil meer dominantie

In een basiselftal dat regelmatig op acht plekken gewijzigd is ten opzichte van vorig seizoen is hij een van de spaarzame vastigheden. Middenvelder Rick Dekker is bezig aan zijn vijfde seizoen in Zwolle en nog lang niet bezig met een vertrek. "Ik zie wel wat er op mijn pad komt."

(door Erwin Dijk)

Met PEC Zwolle staat Dekker aan de vooravond van een belangrijke maand. Met achtereenvolgens Fortuna Sittard, Willem II, ADO Den Haag en De Graafschap treffen de Zwollenaren tot en met zaterdag 1 december vier clubs die weliswaar dichtbij staan op de ranglijst, maar die voor PEC in goeden doen 'te pakken' zouden moeten zijn. "We zijn ons ervan bewust dat dit de wedstrijden zijn waarin we de punten moeten pakken. Na deze maand valt er meer te zeggen over hoe we ervoor staan."

De 23-jarige middenvelder beaamt dat het seizoen met elf punten uit tien wedstrijden en een twaalfde plek op de ranglijst tot nu toe nog wel wat te wensen overlaat. "We hebben een paar keer goed gevoetbald, bijvoorbeeld tegen Excelsior, de tweede helft tegen PSV en de eerste helft tegen Heerenveen. In uitwedstrijden hebben we een paar keer op karakter gewonnen, maar het klopt dat het voetballend nog beter moet. Met name in thuiswedstrijden willen we nog dominanter worden."

Ook stond gisterenavond met een bezoek aan De Graafschap de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi op het programma. De uitslag van die wedstrijd was bij het drukken van deze krant nog niet bekend, maar het betekende voor Dekker in ieder geval een weerzien met Stef Nijland. De twee raakten de afgelopen seizoenen bij PEC Zwolle goed bevriend. "Zeker, Stef was mijn maatje. Jammer dat hij weg is, maar je weet dat er in het voetbal steeds spelers weg gaan en weer bij komen. Vorig jaar hadden we een heel leuke groep die ook buiten het veld regelmatig met elkaar omging, maar bijvoorbeeld met Zian, Vito en Clint (respectievelijk Flemming, Van Crooij en Leemans, red). zijn er nu ook weer een paar jongens bij gekomen met wie ik goed kan opschieten."

Sterker nog, de Noord-Brabander Leemans woont tijdelijk bij zijn collega-middenvelder in huis. "Clint kan pas in december in zijn nieuwe woning en anders zou hij tot die tijd in een hotel moeten wonen. Ik woon alleen en heb ruimte genoeg, dus toen zei ik: 'Kom tot die tijd gezellig bij mij'. We kennen elkaar al van vroeger, toen we in de jeugd tegen elkaar speelden en we kunnen goed met elkaar opschieten. Hoe de rolverdeling is? Ik kook in ieder geval altijd. We praten natuurlijk vaak over voetbal, maar kijken ook lekker serietjes enzo. Het is heel relaxed."

Het was deze maand een jaar geleden dat Dekker na een kruisbandblessure en ruim een jaar revalideren zijn rentree in het basiselftal maakte. Hoewel die blessure niet meer door zijn hoofd spookt, stond ook zijn voorbereiding op dit seizoen in het teken van herstellen. Al in de eerste trainingsweek raakte hij geblesseerd aan zijn bovenbeen, om pas eind augustus in het elftal terug te keren. "Het is lastig wanneer je de voorbereiding mist, want je legt er toch de basis voor het seizoen. Gelukkig heb ik wel veel kunnen trainen. Ik probeer nu nog elke week fitter te worden."

De middenvelder is bezig aan zijn vijfde seizoen in Zwolle. Een opvallend lang dienstverband, zeker gezien het grote verloop binnen de selectie de afgelopen jaren. Hij is als controlerende middenvelder dan ook geen speler die vaak opvalt in de samenvatting. 'Stille kracht', zo wordt hij met enige regelmaat omschreven. "Dat vind ik prima, hoewel ik me natuurlijk ook wel wil laten zien. Het moet niet zo zijn dat ik alleen maar in de schaduw sta. Uit tegen Emmen heb ik bijvoorbeeld m'n steentje kunnen bijdragen met het winnende doelpunt. Hij ging er wat gelukkig in, maar het was een mooi gevoel om de winnende te maken."

Over een gebrek aan waardering voor zijn spel en het vuile werk dat hij vaak opknapt, heeft Dekker naar eigen zeggen dan ook geen klagen. "Het gaat er vooral om wat de trainer van mij vindt. Als je altijd speelt is dat ook een vorm van waardering." Zijn contract loopt tot de zomer van 2020, maar mocht de club een mooie transfersom voor hem willen ontvangen, zou een vertrek komende zomer dan een optie zijn? "Daar ben ik totaal nog niet mee bezig. Het zou misschien een mooi moment kunnen zijn, maar ik heb het hier goed naar mijn zin, dus ik hoef zeker niet weg. Het ligt er natuurlijk helemaal aan of er een mooie club komt. Ik zie wel wat er op mijn pad komt."

Erwin Dijk
Meer berichten