Justin Daems van Buro Ruis is mede-organisator van Death Café in het Vliegend Paard. (foto: Frans Paalman)
Justin Daems van Buro Ruis is mede-organisator van Death Café in het Vliegend Paard. (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

Openhartig praten over de dood in Het Vliegende Paard

De dood, geen populair gespreksonderwerp onder de jongeren. Maar wel nodig en interessant, volgens de organisatoren. Donderdag 1 november is iedereen welkom om een openhartig gesprek over de dood te voeren.

(door Annelynn Kooistra)

Justin Daems is zes jaar geleden in zijn tweede studiejaar zijn moeder verloren. Hij kan de eenzaamheid die hij voelde, nog goed herinneren. "Mijn studiegenoten en vrienden waren niet bezig met de dood en het was daarom vaak lastig om over mijn rouw te praten." Death Café, een initiatief georganiseerd over de hele wereld, wil deze eenzaamheid en onwetendheid doorbreken. Door samen het gesprek aan te gaan en ervaringen te delen, wordt er openheid en begrip gecreëerd. "Want iedereen, ook jongeren, hebben te maken met de dood. Wie leeft, die sterft."

Justin is werkzaam bij Buro Ruis en met studentenpastor Martin Jans van Hogeschool Windesheim en Bastiaan van den Berg van Dominicanenklooster Zwolle organiseert hij nu voor de vierde keer Death Café in Zwolle. Tijdens de avond is er geen agenda, thema of spreker. Hoe gaat het dan? "We zitten met kleine groepjes aan tafels. Per groep is er een gespreksleider die begint met zijn persoonlijke verhaal en dan volgt de rest vanzelf." Vorig jaar was Justin één van de gespreksleiders. "Het werden al heel snel openhartige gesprekken met veel herkenbaarheid, heel mooi om te zien."

Het overlijden van zijn moeder had een enorme impact op het leven van Justin. "Het heeft mij gevormd als mens. Ik durf zelfs te zeggen dat het mij een beter mens heeft gemaakt. Je gaat toch anders kijken naar hoe je je leven wil invullen. Het kan namelijk zo voorbij zijn." Hij vertelt dat het onderwerp relevant blijft. "Ook al is het zes jaar geleden, soms kan ik weer intens verdrietig zijn. De behoefte om over de dood te praten, blijft."

Justin wil één ding duidelijk maken: "Het is absoluut geen therapiegroep. We maken van de dood geen ontzettend zwaar onderwerp, maar proberen het positief te benaderen. Vragen die voorbij komen: Hoe beïnvloedt de zekerheid van de dood de keuzes die je maakt? Welke ervaringen zijn daarvoor vormend geweest?" Ook mensen die niet in aanraking zijn geweest met de dood en bijvoorbeeld nog geen dierbaren hebben verloren, zijn welkom. "Als je maar geïnteresseerd bent en naar anderen luistert, dat is het allerbelangrijkst. Misschien ga je door de gesprekken tijdens het Death Café anders naar het leven kijken."

Donderdag 1 november om 20.00 uur vindt Death Café plaats in het Vliegende Paard. Er is een reden waarom voor deze dag is gekozen: vrijdag 2 november is het Allerzielen, wereldwijd de dag waarop overleden geliefden worden herdacht. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer info op www.kloosterzwolle.nl

Annelynn Kooistra
Meer berichten