Het spelen van de muziek van Jimi Hendrix brengt weer jeugdherinneringen naar boven bij Gerrit Veldman. (foto: Niek Hidding)
Het spelen van de muziek van Jimi Hendrix brengt weer jeugdherinneringen naar boven bij Gerrit Veldman. (foto: Niek Hidding) (Foto: Niek Hidding)

Gerrit Veldman speelt tijdens Jimi Hendrix Tribute in Hedon: 'Ik durfde zijn muziek niet te spelen'

Zwolle - Jimi Hendrix leeft. Zijn muziek blijft immens populair. Dus nu het vijftig jaar geleden is dat het laatste album van de Jimi Hendrix Experience uitkwam, Electric Ladyland, komen topmuzikanten bij elkaar om een Tribute te spelen in Hedon. "We gaan live beleven hoe het geklonken zou kunnen hebben."

(door Rik Kapitein)

Een van de gitaristen die op 8 november deel uitmaken van de Hendrix tribute band, is Gerrit Veldman. De gitarist van The Veldman Brothers kijkt er enorm naar uit om Jimi Hendrix te spelen. "Dat doen we wel vaker met onze band, maar het is altijd bijzonder om zijn muziek te spelen", vindt hij. "Hendrix heeft een eigen stijl van spelen: smeuïg, met ritmes en solo's door elkaar heen. Dat was baanbrekend in zijn tijd. Veel muzikanten zijn daar nu nog steeds door beïnvloed."

Veldman is zelf een van die muzikanten. "Als klein jochie ben ik fan van hem geworden. Maar ik durfde zijn muziek nooit te spelen, want dat vond ik veel te moeilijk. Pas op mijn twintigste, toen ik al zeven jaar les had, kreeg ik die manier van spelen te pakken. Dat gaf een kick." En nog steeds vindt hij het heerlijk om Hendrix' muziek te spelen.

"Dat haalt ook mijn gevoel van vroeger weer op, hoe ik die muziek toen ervoer. Daar moet ik soms wel even extra voor repeteren, want het is een heel vrije muziekstijl. Gelukkig geeft dat gelijk ook veel ruimte: Hendrix speelde ook nooit twee keer precies hetzelfde. Hij speelde wat in hem opkwam." En dat is ook de bedoeling tijdens de tribute. "Als je zijn loopjes heel precies na gaat doen, mis je de essentie van zijn muziek. Zeker dit album, Electric Ladyland, bevat een paar nummers die in de studio in alle vrijheid tot stand zijn gekomen, door gewoon met elkaar te spelen. Voodoo Chile bijvoorbeeld. En Rainy day, Dream away, die hebben ze zelfs halverwege geknipt en later terug laten komen."

Op 8 november brengt Veldman samen met een heel aantal andere artiesten de tribute aan Hendrix. "Mensen willen zijn muziek graag live horen. Het is mooi om te merken dat zijn muziek nog altijd leeft."

De tribute vindt plaats op donderdag 8 november, in Hedon. De deuren van de zaal gaan open om 20.00 uur, de avond zelf begint een uur later. Kaarten zijn voor 19 euro per stuk te bestellen via de website. Daar zijn ook de namen van de andere deelnemende artiesten te vinden.

Kaarten via hedon-zwolle.nl

Rik Kapitein
Meer berichten