Druk bezochte Zwolse Nacht van de Nacht

Zwolle - Doepark Nooterhof bruiste zaterdag van de duistere activiteiten tijdens de Zwolse Nacht van de Nacht. De Nacht werd georganiseerd door de Milieuraad Zwolle.

Er waren spannende en leerzame activiteiten over het belang van het donker voor mens en natuur. Meer dan 600 bezoekers deden hieraan mee, een record voor Zwolle. Het was een onbewolkte avond, dus bezoekers konden sterren zien, ze konden waskaarsjes maken, naar spannende verhalen luisteren, grappige vleermuizen vouwen, en aan de hand van botresten kijken wat uilen zoal eten.

Veel belangstelling was er voor de spannende escape room. Zo kon je leren hoe je met magnesium en berkenbast een vuurtje kon maken. Een geurspeurtocht doen, daarbij bijvoorbeeld ervaren dat paardenmest in het donker extra stinkt en nog veel meer. 

Veel bezoekers vonden het jammer dat het Earthship niet open was. De Milieuraad probeerde dit gemis op te vangen met eigen warme choco, koffie en thee voor de bezoekers.


De avond begon met de opening met medewerking van Jeugdcircus Pavarini, dat tevens enkele grote nachtcircus-shows verzorgde later op de avond. Milieuraadvoorzitter Hans de Graad zei in zijn openingswoord, dat het misschien de laatste keer zou kunnen zijn,dat de Nacht van de Nacht in de Nooterhof georganiseerd wordt. Landstede beheert niet langer het park. Concrete plannen voor het park zijn er nog niet. De Milieuraad kon deze keer nog de sleutels krijgen en hoopt dat de Nooterhof toch een toekomst krijgt met ruimte voor natuur en milieu- educatie.

GroenLinks-fractievoozitter Sylvana Rikkert was bij de opening aanwezig. Zij associeerde het duister met slapen en rust. Zij had echter ontdekt dat er in de schemering in het bos juist heel veel leven is. Ze refereerde nog even aan het nieuwe lichtplan van de gemeente, waarin rekening wordt gehouden met natuur en milieu. Verder bedankte ze de vrijwilligers van de Milieuraad voor hun inzet.
 Het was de veertiende editie van de Nacht van de Nacht. Het evenement is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling en lichthinder.
 
.

 

Joop de Haan
Meer berichten