Foto: Joop de Haan
Column

Onder de indruk

Zo'n tien jaar geleden schreef ik een column over de rondweg om de Zwolse binnenstad. Deze zou een gedaantewisseling ondergaan. Bij de entree naar het centrum en op een aantal andere in het oog springende plaatsen zouden nieuwe gebouwen verrijzen en mijn wens was dat dit moderne, architectonische pareltjes zouden worden. Een soort parelsnoer waar alle Zwollenaren en haar bezoekers van in de ban zouden raken.

Nu ruim tien jaar later is het meeste van deze plannen gerealiseerd. Op een aantal plekken is de bouw nog in volle gang. Op zich is dit al een waarderend woord waard. Zwolle doet er zo alles aan om in de belangstelling te staan, het haar gasten naar de zin te maken o,a. door zich te blijven verbeteren.

Of er een echt parelsnoer is verschenen? Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar van parels is naar mijn mening geen sprake. Geen enkel gebouw heeft de allure van een Guggenheim of zelfs maar een Fundatie. Geen enkel gebouw zal bezoekers aantrekken die speciaal naar Zwolle komen om dit architectonisch wonder te aanschouwen. Dat is jammer, toch wel een gemiste kans. Maar daarmee is mineur wel op. Wat er is ontstaan is een uiterst moderne entree met aansprekende gebouwen. Of het nu het Katwolderplein betreft, de 19e -eeuwse watertoren, het Kraanbolwerk, het woongebied op het oude Weezenlandenterrein, Up Town in het oude PTT-kantoor of de Kop van Hoog. Mensen die de laatste tien jaar niet in de stad zijn geweest wrijven zich de ogen uit. Zij zijn onder de indruk. Hier gebeurt wat, in de economische groeipool van Noordoost Nederland.

Tijdig plannen maken loont dus. Dat moet de gemeenteraad ook gedacht hebben toen er onlangs gesproken werd over het aantal coffeeshops in de stad. Ooit had men bedacht dat er in Zwolle ruimte was voor een vijftal wietverkooppunt. Dus toen het verzoek kwam voor een vijfde vestiging in de Vechtstraat was het pleit snel beslecht. Ook toen bleek dat maar liefst 165 zienswijzen door verontruste bewoners waren ingediend. Ons beleid zegt vijf dus vijf voeren wij uit. Niemand aan twijfel onderhevig.

Veel boze inwoners vragen zich nu af of hun mening er nog wel toe doet. Eén van de indieners van een zienswijze, een toekomstige buurman van de coffeeshop De Pijp, vatte de gang van zaken mooi samen. "Ik realiseer mij nu dat de raad bepaalt welk spel er wordt gespeeld. Vervolgens dat die raad ook de spelregels opstelt en als klap op de vuurpijl zelf als scheidsrechter optreedt". Een bittere pil, of in dit geval een zware pijp die door de buurt gerookt moet worden.

Planologisch gezien zijn er in de stad enerzijds dus prima ontwikkelingen gaande. Alle recente bouwactiviteiten zijn er mooie voorbeelden van. Anderzijds wordt er vastgehouden aan een verouderd soort distributieplanologisch beleid dat op weinig draagvlak in de gemeenschap kan rekenen. Gelukkig kennen we, ook buiten het voetbal, in gevallen waar de scheidsrechter een omstreden beslissing neemt, een VAR. Er kunnen immers bezwaarschriften worden ingediend. Ik schat in dat de rechter wel onder de indruk zal zijn van 165 bezwaren. Hij wel!

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten