Burgemeester Ton Strien van de gemeente Olst-Wijhe (waar Herxen onder valt) heeft de fietsroute, samen met bestuursleden van de Historische Vereniging Wijhe, in ontvangst genomen. Uiterst rechts  Mink de Vries, de samensteller van de fietsroute.
Burgemeester Ton Strien van de gemeente Olst-Wijhe (waar Herxen onder valt) heeft de fietsroute, samen met bestuursleden van de Historische Vereniging Wijhe, in ontvangst genomen. Uiterst rechts Mink de Vries, de samensteller van de fietsroute.

Vader Moderne Devotie krijgt fietsroute

Herxen - In Herxen, net onder Zwolle, is een fietsroute gepresenteerd rond de Moderne Devoot Dirk van Herxen. Zwollenaar en kenner van de Moderne Devotie, Mink de Vries, heeft de fietsroute samengesteld.

Dirk van Herxen( 1381-1457) wordt wel de Vader van de Moderne Devotie genoemd. Hij stond aan de wieg van veel Fraterhuizen in Nederland, heeft de sociale- en netwerkorganisatie van de Moderne Devotie sterk uitgebreid en heeft als Rector de meeste boeken geschreven. Dat deed hij vooral ook in het Middel Nederlands, de taal van het volk. Hij wilde graag het volk bereiken met zijn boodschap, en iedereen betrekken bij de gemeenschap.

Als Rector heeft hij het onderwijs en het geloofsgesprek naar de mensen toe gebracht. Op zondag kreeg hij, vanaf 1418, toestemming van het Stadsbestuur en de Bisschop, om burgers en scholieren uit te nodigen voor persoonlijke-geloofs- en sociale vorming. Dat gebeurde in de stad vaak door middel van Collatiegesprekken, waarbij het de ene keer ging over ethiek en deugden, de andere keer over de gemeenschap. Gesprekken zonder oordeel, zonder discussie, maar gericht op het delen en het vormen van elkaar.

Vanuit de Fraterhuizen, en Latijnse Scholen, zijn diverse Universiteiten ontstaan. Zwolle was met het Fraterhuis Gregorius het voorbeeld in Nederland. Dirk van Herxen was daarin de drijvende motor en een veel geraadpleegde Moderne Devoot in het hele land, en ook in Duitsland. Net als Thomas a Kempis en Geert Groote verdient Dirk van Herxen de erkenning die hem toekomt.

De fietsroute is te vinden op www.thomasakempiszwolle.nl en www.ontmoetingshuismodernedevotie.nl    

Joop de Haan
Meer berichten