Gustavo Hamer aan de bal in het duel met FC Utrecht.
Gustavo Hamer aan de bal in het duel met FC Utrecht. (Foto: Henry Dijkman)

Gustavo Hamer gaat voor de prijzen

Zwolle - Hij werd geboren in Brazilië, maar de samba is aan hem niet of nauwelijks besteed. Gustavo Hamer voelt zich 'honderd procent Nederlander'. De middenvelder is in Zwolle om resultaten te halen. "In de beker kan het bijvoorbeeld raar lopen."

(door Erwin Dijk)

 De eerste selectie heeft zo vlak voor het competitieloze weekend een dagje vrij, maar Gustavo Hamer komt toch maar even naar het stadion om zich te laten behandelen. In de oefenwedstrijd tegen Ajax heeft hij enkele dagen eerder een lichte heupblessure opgelopen en daar wil hij zo snel mogelijk vanaf. "Want er komt een mooi potje aan!"

Met PEC Zwolle gaat Hamer zondag op bezoek bij Feyenoord, de club die hij afgelopen zomer na zeven jaar achter zich liet. "Het wordt de eerste keer dat ik daar weer op het veld kom. Dat voelt best speciaal, want ik heb er een groot deel van mijn jeugd door gebracht. Leuk, spannend om nu weer terug te gaan."

Hamer kwam in de zomer van 2011 op veertienjarige leeftijd binnen bij Feyenoord, nadat hij eerder al in de jeugd van ADO Den Haag gespeeld had. Bij de Rotterdammers doorliep hij de rest van de jeugdopleiding en groeide hij uit tot aanvoerder van het hoogste jeugdelftal. De bekroning volgde in april 2017, toen hij nota bene in de Amsterdam Arena tegen Ajax zijn debuut maakte voor het eerste elftal. "Debuteren in de klassieker tegen Ajax, dat is wel iets om over naar huis te schrijven. We verloren weliswaar, maar het was fantastisch om mee te maken."

Ondanks die nederlaag werd Feyenoord enkele weken later voor het eerst in achttien jaar kampioen. "Ik had het hele jaar al meegetraind, maar wanneer je niet speelt heb je toch niet helemaal het gevoel dat je erbij hoort. Door mijn debuut en later nog een invalbeurt hield ik gelukkig een iets ander gevoel over aan dat seizoen. Het voelde daarom ook wel als mijn kampioenschap."

Om ervaring op te doen in het betaalde voetbal, werd Hamer afgelopen seizoen verhuurd aan FC Dordrecht. "Ik heb er veel minuten gemaakt, zoals natuurlijk ook de bedoeling was. Het was een mooi en leerzaam seizoen. De tweede seizoenshelft was ik aanvoerder, dus ik moest nog meer verantwoordelijkheid nemen dan ik gewend was."

Mede doordat Feyenoord hem niet het gevoel gaf dat hij veel kansen zou krijgen bij het eerste elftal, besloot Hamer om zijn heil elders te zoeken. De eredivisie moest het worden, hoe dan ook. "Toen ik hoorde dat PEC Zwolle belangstelling voor mij had, was de keuze eigenlijk snel gemaakt. Het is een fijne, warme club, dat merkte ik direct."

Vertrouwen

Met Hamer als basisspeler krabbelen de Zwollenaren na de beroerde competitiestart de laatste weken aardig op. Van de laatste zes officiële wedstrijden verloor PEC er slechts één. "Bijvoorbeeld tegen Excelsior zag je dat het vertrouwen terugkomt. Ik heb vanaf het begin geroepen dat een plek in de top acht haalbaar moet zijn. Dan speel je play offs en kun je zomaar Europees voetbal halen. Ik wil prijzen pakken. Dat klinkt misschien gek en kampioen worden zal hier lastig zijn, maar in de beker kan het bijvoorbeeld raar lopen."

Het zou een mooi vervolg zijn op de bijzondere reis die Hamer in zijn eerste 21 levensjaren maakte. Aan zijn stem en achternaam is het niet te horen, maar zijn voornaam verraadt zijn Braziliaanse achtergrond. Gustavo werd in juni 1997 geboren in Navegantes, een paar honderd kilometer ten zuiden van Rio de Janeiro. Zijn biologische ouders konden niet voor hem zorgen, Gustavo kwam in een kindertehuis terecht en werd op tweejarige leeftijd samen met zijn een jaar oudere broer Guilherme geadopteerd door het Nederlandse echtpaar Hamer uit Leiden.

Een speciale band met het land van de Goddelijke Kanaries hield hij niet aan zijn jonge jaren over. "Ik ben er een paar keer terug geweest. Het is een prachtig land met mooie stranden en lekker weer, maar ik zie het vooral als vakantieland. Ik heb niet de behoefte om op zoek te gaan naar mijn roots. Ik spreek de taal ook niet, dus ik zou niet kunnen praten met de mensen daar. Ik heb nog wel een Braziliaans paspoort, vooral omdat mijn ouders het belangrijk vonden om dat te houden, maar ik voel me honderd procent Nederlander."

Wanneer trainer John van 't Schip niet teveel verandert aan zijn formatie, verschijnt Hamer zondag in de Kuip aan de aftrap tegen zijn oude club. Zijn droomscenario? In de laatste minuut de winnende maken? "Feyenoord is een fantastische club. Ik heb er heel mooie dingen meegemaakt en de club zal altijd in mijn hart blijven, maar zondag wil ik gewoon winnen. Dat vind ik belangrijker dan een doelpunt maken."

Joop de Haan
Meer berichten