Jorien van Vilsteren van Blauwdruck. Het Zwolse Warenhuis  bestaat vijf jaar. Het lustrum wordt zaterdag gevierd. (foto: Eva Posthuma)
Jorien van Vilsteren van Blauwdruck. Het Zwolse Warenhuis bestaat vijf jaar. Het lustrum wordt zaterdag gevierd. (foto: Eva Posthuma) (Foto: )

Blauwdruck viert 5-jarig bestaan en wordt ook plek voor grote kunstwerken

Zwolle - "Als ik nu kijk naar Blauwdruck, dan zijn mijn doelen allemaal behaald." Jorien van Vilsteren neemt even de tijd om te bezinnen. Het Zwolse Warenhuis bestaat vijf jaar, een goed moment om terug te kijken, maar vooral vooruit.

(door Rik Kapitein)

"Over het ontstaan van Blauwdruck hoef ik niet veel meer te vertellen, dat is wel bekend", lacht Van Vilsteren. Wat een paar jaar geleden nog een idee was, is inmiddels een fenomeen in Zwolle: een plek waar Zwolse kunstenaars hun kunst kunnen verkopen en ateliers kunnen huren. "Toch komen er nog steeds mensen binnen die denken dat ik hier nieuw ben", nuanceert ze haar bekendheid. "Maar dat is ook mooi, want die leren hier wel de kunst kennen."

Dat is wat ze zo mooi vindt aan haar werk. "Ik leer allerlei mensen kennen: kunstenaars, kunstliefhebbers en mensen die hier een eerste kennismaking met kunst hebben. En met al die mensen mag ik een proces meemaken." Veel mensen die een eerste kunstwerk bij haar kopen, ziet ze later terugkeren. "Die leren de kunst steeds meer waarderen. Sommigen hebben zelfs een favoriete kunstenaar, waarvoor ze speciaal even hier naartoe komen."

En met de ontwikkeling van kunstsmaak, komt ook de behoefte aan een nieuwe uitingsvorm. "Er kwam weer wat ruimte vrij in dit pand", vertelt Van Vilsteren. "Toen ik er over nadacht wat ik daar mee wilde doen, kwam het idee voor een vaste Galerie in me op." Ze heeft eerder een pop up-galerie gehad, bij Waanders. "Maar de Galerie op dezelfde locatie als de winkel scheelt heel veel georganiseer." En dus kreeg de Galerie vorm. Wie binnenkomt bij Blauwdruck, ziet links naast de balie een grotere ruimte. "Hier kunnen ook grotere doeken hangen", laat Van Vilsteren zien. "Daarmee voegen we een nieuw segment toe aan Blauwdruck: voor de autonome, experimentele kunst en grotere werken is nu ook plek. Daarnaast hoeven de kunstenaars in de galerie niet per se Zwollenaren te zijn. Het is weer eens compleet iets anders."

Het is die vernieuwing die ze zo leuk vindt. "Ik zit vol ideeën, ik ben een soort wandelende denktank. En Blauwdruck is in de afgelopen vijf jaar verworden tot een soort magneet, waar ik steeds nieuwe mensen leer kennen met wie ik kan samenwerken." De Galerie is dan ook niet het enige nieuwe project waar ze mee bezig is. "Ik ben ook andere dingen aan het onderzoeken. Ik wil bijvoorbeeld een kunst-VVV opzetten, zodat alles wat met kunst te maken heeft in Zwolle, simpel terug te vinden is in deze winkel."

Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar, kan Van Vilsteren niets anders dan tevreden zijn. "Het was mijn doel om hier een plaats te creëeren waar Zwolse kunstenaars zichzelf konden laten zien en zich konden ontwikkelen. En tot nu toe is mijn ervaring dat er altijd vraag naar die kunst is."

Het vijfjarig bestaan van Blauwdruck wordt aanstaande zaterdag om 15.00 uur gevierd met een korte speech, een drankje en de officiële opening van de Galerie. Blauwdruck is de rest van de dag uiteraard ook gewoon geopend.

Joop de Haan
Meer berichten