Paul Kirschner
Paul Kirschner (Foto: Dirk Kreijkamp)

Veel broodjes aap verkocht op school: Paul Kirschner over onderwijsmythes

Zwolle - Paul A. Kirschner is woensdag 24 oktober te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Hij is hoogleraar Onderwijspsychologie en zal vertellen over de vele modieuze trends (en hypes) in onderwijsland en pleit daarbij voor ‘evidence-informed’ onderwijs, gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Uit zijn verhaal blijkt dat dit nog lang niet de praktijk is in Nederland onderwijsland.

“We verprutsen de toekomst van onze kinderen als we meegaan in de onzin die wordt rondgezongen”, zegt Kirschner. Hij is uitermate kritisch over de, in zijn woorden, ‘kwaadaardige’ mythes die de ronde doen in de didactische wereld. Hierbij spaart hij niets en niemand: bekende onderwijsconcepten zoals ‘leerstijlen’, ‘generatie Einstein’ en ‘ontdekkend leren’ worden door de mangel gehaald. Onderwijsvernieuwers als Ken Robinson of in Nederland Maurice de Hond noemt hij ‘eduquacks’: kwakzalvers in het onderwijs.

Is onderwijsinnovatie daarmee zinloos? Nee, allerminst. Het onderwijs kan altijd efficiënter, effectiever en bevredigender, zegt Kirschner. Hij pleit er echter voor om het onderwijs te verbeteren op basis van zorgvuldig uitgevoerd en gerapporteerd wetenschappelijk onderzoek. Gooi het kind niet met het badwater weg: liever evolutie dan revolutie.

Zoals altijd is er na de pauze veel gelegenheid tot discussie met de spreker en ook tijdens de presentatie zijn vragen vanuit het publiek van harte welkom.

Paul A. Kirschner is hoogleraar Onderwijspsychologie en Universiteitshoogleraar aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor of Education met speciaal nadruk op Leren en Interactie in Docenteducatie aan de University of Oulu, Finland. Hij is expert op het terrein van onderwijsontwerp en leerprocessen, leven-lang-leren en ontwikkeling van interactie in het leren en onderwijs. Kirschner is (co-)auteur van vele wetenschappelijke publicaties en schrijft columns in verschillende media.

Meer informatie over hem op ou.nl/profiel/pki. Zijn blog is hier te lezen: onderzoekonderwijs.net/author/paulkkirschner en hij is ook actief op Twitter: twitter.com/P_A_Kirschner.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.

Joop de Haan
Meer berichten