Stadsdichter van Zwolle Kees Smits bij zijn aantreden in januari 2017. (foto: archief Frans Paalman)
Stadsdichter van Zwolle Kees Smits bij zijn aantreden in januari 2017. (foto: archief Frans Paalman) (Foto: )

Wie word vanaf januari 2019 de nieuwe Stadsdichter van Zwolle?

Zwolle - Zwole Zien is op zoek naar een nieuwe Stadsdichter van Zwolle. De termijn van twee jaar van de huidige stadsdichter Kees Smits loopt in januari volgend jaar af. Solliciteren naar de functie van Stadsdichter van Zwolle kan tot en met woensdag 31 oktober.

Vertegenwoordigers van Zwolle Zien en Stadkamer voeren op donderdag 15 november gesprekken met de kandidaat-Stadsdichters. Na deze gesprekken wordt de nieuwe Stadsdichter Zwolle geselecteerd.

De Stadsdichter geeft via poëzie (eventueel begeleid met muziek) kleur aan ontwikkelingen of gebeurtenissen in Zwolle. Zo draagt de Stadsdichter bij aan de beleving, verdieping, verwondering, verrassing van het alledaagse leven in de stad Zwolle.

Dichters en dichter-zangers kunnen hun schriftelijke motivatie én drie gedichten over Zwolle insturen via de website www.zwollezien.nl. Bij de selectie wordt gelet op de kwaliteit, gelaagdheid en toegankelijkheid van de poëzie. Alsmede op de betrokkenheid bij de stad Zwolle en actuele Zwolse ontwikkelingen.

Bovendien speelt de voordrachtkunst van de dichter of dichter-zanger een rol, net als diens visie op de invulling van het Stadsdichterschap. De Stadsdichter wordt in principe aangesteld voor een periode van twee jaar.

Eerdere Stadsdichters van Zwolle zijn:

Paul Gellings (2005-2007, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Lenze Bouwers (2007-2009, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Alet Boukes (2009-2011, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Marieke van Bolderen (september 2015-september 2016, benoemd door Partij voor Cultuur)
Kees Smits (januari 2017-januari 2019, benoemd door het comité nieuwe Stadsdichter)

De nieuwe Stadsdichter van Zwolle wordt aan de stad gepresenteerd tijdens Nationale Gedichtendag, 31 januari 2019. Tevens wordt Kees Smits dan hartelijk bedankt voor de wijze waarop hij het stadsdichterschap in Zwolle vorm gaf.

Zwolle Zien is een burgerinitiatief dat meer ruimte wil geven aan poëzie in Zwolle.

Een ander project van Zwolle Zien is 'Poëzie in de tuin' dat is gehouden in en rond Park Eekhout.

www.zwollezien.nl

Joop de Haan
Meer berichten