Haiko van der Veer achter de kassa van Ekolaza. Hij is met pensioen gegaan. (foto: Frans Paalman)
Haiko van der Veer achter de kassa van Ekolaza. Hij is met pensioen gegaan. (foto: Frans Paalman) (Foto: Frans Paalman)

Haiko van der Velde met pensioen: 'Het biologische is een stuk van mijn leven'

Zwolle - Na zijn hele werkzame leven in de biologische wereld te hebben vertoefd, nam Haiko van der Velde, eigenaar van biologische supermarkt Ekoplaza aan de Vechtstraat, afscheid van zijn winkel. Met 66 jaar is hij nu met pensioen. "Ik heb niet het gevoel gehad dat het werk was; het biologische is een stuk van mijn leven, en Ekoplaza is de meest gifvrije supermarkt, " voegt hij trots toe. De winkel gaat door in handen van Ekoplaza Deventer.

(door Sigrid Aalfs)

Van der Velde was als jonge man al actief in de milieubeweging en hij hielp ook op een biologische boerderij. De ouders van Van der Velde hadden indertijd een winkel, en dat paste ook wel bij hem, vandaar.. "Ik zag toen al dat het de verkeerde kant opging met de landbouw."

Vanuit Emmen begon hij hier in de jaren 80 zijn eerste winkel, Gimsel. De winkel werd te klein, verhuisde ettelijke malen steeds naar een groter pand, want er kwamen steeds meer klanten en meer keuze in producten. De winkel verkocht van alles, van groente tot schoonmaakmiddelen. Ook de naam wijzigde met de jaren tot uiteindelijk de franchisenaam Ekoplaza.

"Het is wel grappig, want veertig jaar geleden moesten klanten zich verantwoorden voor het kopen van biologische producten, nu is het haast andersom. Nu maakt de politiek zich zorgen om de landbouw, omdat er veel stikstof in de bodem zit, en hoe we omgaan met de bodem. Voor mij is het een bevestiging achteraf van de ideeën van toen."

"De natuur heeft een heel groot herstellend vermogen van pesticiden. De diversiteit van planten en insecten is minder geworden, maar er veranderen ook dingen ten goede; de minister van landbouw spreekt nu dingen uit, alleen de maatregelen blijven nog achter."

Van der Velde is sinds een paar jaar actief met vrienden op het gebied van biologisch tuinieren. "Samen hebben we cursussen biologisch moestuinieren opgezet, onder het mom 'Samen Eco Actief', zowel voor beginners als gevorderden. Vooral vrouwen van 25 tot 45 jaar komen daarop af. Ze willen heel bewust met hun eten omgaan, ze willen weten wat zij en hun kinderen eigenlijk eten. Ik noem hen wel de nieuwe tuinmensen, omdat zij biologisch tuinieren, heel anders dan de traditionele manier."

Samen Eco Actief staat ook voor zadenverkoop en -ruil. "Dit loopt heel goed." Dit gebeurt op de wijkboerderijen de Eemhoeve en de Schellerhoeve. Van der Velde heeft een fascinatie voor de bodem; hij leest graag boeken daarover.

"Het gaat er om dat we de aarde goed verzorgen, dat de aarde levend blijft, want schimmels en bacteriën doen goede dingen. Daarom is een composthoop zoiets moois; het ontstaat door de aarde, en je kunt het ook weer teruggeven aan de aarde in de vorm van mest."

Joop de Haan
Meer berichten