Foto:
Column

Hoe blijf jij vitaal?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In september schreef ik over 'hoe je fietsend je hoofd ontzorgt'. Deze keer over (geen) grenzen stellen en het effect daarvan op je vitaliteit.

Van nature is grenzen aangeven niet mijn grootste kracht. Anderen gingen regelmatig voor mijn eigen welzijn. Een burn-out zo'n 10 jaar geleden bracht daar positieve verandering in, al donder ik echt nog wel eens in de valkuil van de ander te veel willen helpen. Afgelopen periode werd het thema door diverse coachees aangeraakt en viel het me weer op wat geen duidelijke grenzen stellen doet met je vitaliteit. En hoe het raakt aan; wat is van jou, wat van de ander, ook in verantwoordelijkheid.

Zoals een coachee die, door bezuinigingen, in uren gekort is op zijn functie, maar bijna het zelfde moet blijven doen in een werkomgeving die ja's gewend is van hem. Dat vraagt iets in grenzen stellen, nee zeggen en duidelijk zijn. Wat ik ervaar is dat mensen zelf prima weten en voelen wat die grenzen zijn, maar er zo weinig voor gaan staan. Uit angst om los te laten, voor wat de ander vindt, werk dat niet af komt en om collega's niet teleur te stellen. Alleen, als je te lang te veel werk stopt in te weinig uren, dan wel steeds (niet betaalde) overuren maakt of continu beschikbaar bent, zorgt dat voor langdurige negatieve stress met een afname van je werkplezier en vitaliteit als gevolg.

Een ander voorbeeld is de combi van zzp'er zijn en in loondienst werken. Wat ik hier regelmatig signaleer is dat het loondienstwerk toch voorgaat, vanuit de flow, het is maar 'even', alleen dit project of deze periode, etc. Maar ja, alles wat aandacht krijgt groeit, en dat is op dat moment niet je bedrijf. Terwijl iemand dat juist vaak uit wil bouwen en er zijn volledige bestaan uit wil halen op termijn. Dat wringt en geeft negatieve emoties en fysieke en geestelijke klachten.

En een derde groep waar ik het thema terugzie, is de zzp'er die 'gebruikt' wordt. Doordat deze steeds vaker niet of onvoldoende betaald wordt voor zijn diensten en waarde. 'Gewoon' even een gratis workshop moet geven, een plan maken, een binnen te krappe tijd artikel schrijven, een sessie leiden, etc. Er zijn veel zzp'ers, dus de opdrachtgever bepaalt. Het geven en ontvangen raakt daarmee uit balans. Door deze ontwikkeling moeten zzp'ers harder/langer werken en raken uitgeput. Er is te weinig waardering en herstel, slecht voor de vitaliteit. Raar fenomeen eigenlijk, want als we een brood kopen betalen we ook gewoon wat het waard is. De bakker heeft geïnvesteerd in werkruimte, tijd, kennis, kunde, materiaal en ingrediënten. Dat geldt ook voor de zzp'er. Dus, hoe mooi zou het zijn als iedereen wat meer voor zijn eigen waarde en vitaliteit gaat staan. En daarmee duidelijker grenzen aangeven tot hoever je gaat. Als werknemer en zzp'er. Een nee tegen de ander is een ja voor jezelf en grenzen aangeven zorgt voor duidelijkheid voor twee, meer balans in geven en nemen, zelfrespect en betere lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ga jij (vaker) grenzen stellen voor jouw vitaliteit?

Met vitale groet,
Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht

www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten