Mickey van der Hart viert de 0-1 overwinning tegen FC Emmen. (foto: Henry Dijkman)
Mickey van der Hart viert de 0-1 overwinning tegen FC Emmen. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Mickey van der Hart toont veerkracht

Zwolle - Tussen de palen was hij tegen FC Emmen en vooral in de bekerwedstrijd tegen VV Staphorst vorige week de beste man aan Zwolse zijde. En daar zag het voor Mickey van der Hart ruim een maand eerder niet bepaald naar uit. "Als een vol uitvak voor je zingt, doet dat wel iets."

(door Erwin Dijk)

Het moment waarop zijn seizoen een andere wending nam is vrij precies aan te duiden. Het was vrijdag 24 augustus rond negen uur 's ochtends toen de Zwolse selectie gezamenlijk aan het ontbijt zat en trainer John van 't Schip naar hem toe kwam. "Hij zei: 'Mickey, loop even mee. Diederik (Boer, red.) is geblesseerd en het ziet ernaar uit dat het een tijdje gaat duren. Je krijgt het vertrouwen, dus laat het maar zien'. Ik had wel een beetje 'mixed feelings'. Het is niet helemaal de manier waarop je een kans hoopt te krijgen en ik vond het vervelend voor Diederik, maar zo gaat het nu eenmaal."

Het betekende voor de 24-jarige keeper de ommekeer na een moeilijke periode. Waar hij twee seizoenen geleden nog eerste keeper was, verloor Van der Hart in de aanloop naar de vorige jaargang zijn plek aan de van Ajax teruggekeerde Boer. De Amsterdammer was veroordeeld tot een rol op het tweede plan. "Dat was heel lastig, ook omdat ik in mijn carrière tot op dat moment altijd wel gespeeld had. Ik was het niet gewend. Ik kon gaan lopen zeiken en met mijn kop naar beneden gaan lopen, maar daar zou ik alleen mezelf maar mee hebben. Ik heb ervoor gekozen om er nog harder tegenaan te gaan, omdat ik wist dat een nieuwe kans vanzelf een keer zou komen."

Die beslissing resulteerde onder meer in nog meer trainingsarbeid. "Het enige voordeel van een plek op de bank is dat je nog harder kunt trainen. Als eerste keeper houd je er rekening mee dat je vlak voor een wedstrijd niet superzwaar kunt trainen, omdat je daar in de wedstrijd geen last van wilt hebben. Als je op de bank zit kun je meer doen, dus ik heb veel geïnvesteerd in mijn lichaam."

Ook in het voor hem teleurstellend verlopen vorig seizoen kreeg hij een kans, maar uitgerekend op het moment dat Boer geschorst was en Van der Hart mocht keepen tegen PSV, sloeg ook voor hem het noodlot toe. De keeper haalde op ongelukkige wijze een doorgebroken speler onderuit en kreeg de rode kaart. "Achteraf was dat mijn enige wedstrijd van het seizoen. Het was een bittere pil, maar ik heb vervolgens wel vrij gauw geaccepteerd dat zoiets gewoon kan gebeuren. Het mocht niet bepalend worden voor de rest van mijn carrière."

Van der Hart toonde andermaal zijn mentale weerbaarheid. "Daar ben ik best trots op, ook omdat ik niet altijd zo ben geweest. Toen ik bij PEC Zwolle kwam had ik er net een moeilijk jaar bij Go Ahead Eagles op zitten. Ik heb het daar in mijn eerste jaar veel met onze mentaal begeleider Sander Roege over gehad en later heb ik dat voortgezet met zijn opvolger Joost Leenders. We hebben het dan bijvoorbeeld over de vraag hoe je met teleurstelling omgaat. Je kunt je kop laten hangen, maar ook terugvechten. Aan die gesprekken heb ik veel gehad, ik merk dat ik sterker in mijn schoenen sta."

Zo sterk zelfs dat hij de afgelopen weken tot de spaarzame uitblinkers bij PEC Zwolle behoort. In de ronduit slechte bekerwedstrijd tegen VV Staphorst (0-1) voorkwam Van der Hart vorige week een afgang voor zijn ploeg, maar ook enkele dagen eerder tegen FC Emmen deed hij met een aantal fraaie saves van zich spreken. Het meegereisde publiek scandeerde enige tijd zijn naam, iets wat de doelman niet onberoerd liet. "Als een vol uitvak voor je zingt, dan doet dat wel iets, zeker na vorig jaar. Toen was iedereen blij dat Diederik terug was, maar ik had het gevoel dat er daardoor juist een negatief beeld van mij ontstond. Ik ben blij dat dat nu weer is omgeslagen in positiviteit."

Zijn sterke comeback ten spijt, ontkent Van der Hart niet dat een vertrek zo nu en dan door zijn hoofd heeft gespookt. "Ondanks dat ik niet speelde had ik het bij PEC wel naar mijn zin, maar als er deze zomer een mooie club was gekomen had ik daar absoluut wel naar willen luisteren. Maar dat is niet gebeurd, dus ben ik hier gewoon blijven knokken voor mijn plek."

Voorlopig met succes, maar of hij ook volgend seizoen in het MAC3PARK Stadion speelt, durft Van der Hart nog niet te zeggen. Zijn contract loopt komende zomer af. "Op dit moment ben ik daar niet mee bezig. Ik focus me op de wedstrijden en zie wel wat er gebeurt. Er komt vanzelf iets op mijn pad, hier of ergens anders."

Joop de Haan
Meer berichten