Resto VanHarte heeft eerder integratiediners verzorgd, waarbij de reacties steeds zeer enthousiast waren.
Resto VanHarte heeft eerder integratiediners verzorgd, waarbij de reacties steeds zeer enthousiast waren. (Foto: Mirjam Blok)

Door Integratiediner in de Enk proeven aan een andere cultuur

Zwolle - "Nee, nee, nee, dat is niet goed. Het eten moet op tafel staan." In de keuken van multifunctioneel centrum De Enk wordt flink gediscussieerd. "Maar Nederlanders eten zo veel."

door Rik Kapitein

Het zijn de laatste voorbereidingen op het diner dat komende maandag plaats zal hebben. In het kader van de landelijke Week van de Integratie opent Resto VanHarte dan de keuken voor een paar immigranten, die de Nederlanders graag kennis laten maken met hun lokale keuken. "Het is leuk om verschillende culturen bij elkaar te brengen", vertelt Joris de Boer van VanHarte. "En juist een gerecht uit die andere cultuur is dan een mooie kennismaking."

In de keuken zitten drie medewerkers van VanHarte, een vrouw van Vluchtelingenwerk, een paar Syriërs en een dame uit Eritrea. "Dit gerecht bestaat uit rijst en doperwten", vertaalt een van de Syriërs zijn vrienden. Langzaam maar zeker begint het menu vorm te krijgen. Bij het bespreken van alle gerechten loopt het water de aanwezigen langzaam maar zeker in de mond. Lam, kip, rijst, pannenkoeken, noten: de gasten hebben heerlijke gerechten uitgezocht die ze tijdens het Integratiediner willen voorschotelen aan de bezoekers. "Vorig jaar hebben we dit ook gedaan", vertelt De Boer. "Dat sloeg toen erg goed aan. We proberen de verschillende culturen met elkaar te mengen, zodat tijdens het diner ook echt gesprekken ontstaan en mensen elkaar leren kennen." Vluchtelingenwerk zorgt dan ook dat ook veel immigranten aansluiten bij de maaltijd in De Enk.

Met een Syrisch voorgerecht, Syrische en Eritrese hoofdgerechten en een Nederlands nagerecht lijkt het menu bepaald. De opmaak levert echter nog gesprekken op: de Syriërs willen grote schalen met eten op tafel zetten. "Dan kan iedereen zelf zijn eten pakken." De medewerkers van VanHarte hebben hun bedenkingen. "Dan willen Nederlanders nog wel eens erg gretig zijn", proberen ze uit te leggen. "Uiteindelijk is het steeds op zoek naar een manier die voor ons allebei werkt", legt De Boer uit. "We willen de culturen dichter bij elkaar brengen. Dit is een mooi voorbeeld daarvan."

Joop de Haan
Meer berichten