Nel en Jaap Tulen. Via het Sociaal wijkteam heeft Jaap sinds kort een scootmobiel. "Zodra de zon schijnt, ga ik op pad."
Nel en Jaap Tulen. Via het Sociaal wijkteam heeft Jaap sinds kort een scootmobiel. "Zodra de zon schijnt, ga ik op pad." (Foto: )

'Sociaal wijkteam krijgt je op de rit'

Zwolle - Zomaar opeens kwam Jaap Tulen (82) lelijk te val. Zorgen voor zijn vrouw Nel (78) ging vanaf dat moment niet meer. Sterker nog, een jaar lang kon hij niet meer naar buiten. De verveling sloeg toe en Jaap voelde zich neerslachtig. "Toen hebben we contact opgenomen met het Sociaal wijkteam."

"We zijn echte Zwollenaren", vertelt Nel. "We hebben altijd een rijk sociaal leven gehad. Veel mensen kennen ons van carnaval, of via ons vrijwilligerswerk. Stilzitten is niets voor ons. We gingen veel op pad. Door zijn valpartij veranderde dat."

Jaap: "Ik stond in de woonkamer, ging door mijn rug, viel en moest naar het ziekenhuis. Terug thuis kreeg ik een bed in de woonkamer. Mezelf douchen en aankleden lukte niet meer. Dagelijks helpen de engelen van Icare me daarbij. Alleen met een rollator kan ik nog lopen. Nel had al een rollator en een scootmobiel. Ik zorgde altijd voor haar en dat ging goed. Maar door die val moest zij voor mij gaan zorgen. Dat had ik nooit gedacht."

Nel: "Het was best zwaar. Koken moest ik voortaan alleen doen. Maar ik kan niet lang staan, dus het kostte mij veel energie. De zorg werd me uiteindelijk te veel. Ik kon hem ook niet alleen laten. Even de deur uit voor een boodschapje kon niet meer."

Jaap: "Schilderen was mijn grote passie. Tot ik geopereerd werd aan mijn hand. Toen begon de ellende pas echt. Want mijn creativiteit kon ik niet meer kwijt. En naar buiten gaan was niet mogelijk. Al met al heb ik zowat een jaar binnen gezeten. Ik verveelde me en werd neerslachtig."

Nel: "We zijn toen naar het Sociaal wijkteam gegaan. Daar kregen we tips over activiteiten voor Jaap. En de tip om kant-en-klare maaltijden te kopen. Dat doen we nu en dat bevalt goed. De energie die ik nog wel heb, gebruik ik voor andere dingen."

Jaap: "Ik puzzel nu veel. En via het wijkteam heb ik sinds kort een scootmobiel. Zodra de zon schijnt, ga ik op pad. Alle uithoeken van Zwolle heb ik er al mee bezocht. Ik ben er zielsgelukkig mee! We kunnen weer samen weg en plannen maken."

"Binnenkort verkopen we onze auto. Ik grap telkens dat we van de opbrengst van ons koekblik thermisch ondergoed gaan kopen. Voor in de winter, op onze scootmobiel. Ja, we lachen nog evenveel als vroeger. Met een hand vol pillen en een goed humeur, kom je de dag wel deur. Maar serieus: het is belangrijk om dingen te ondernemen. We horen vaak dat anderen dat niet doen, terwijl zij wel mogelijkheden hebben. Dat is zó zonde! Het is belangrijk om actief te blijven. En als je een vraag hebt: zoek hulp. Ga naar het Sociaal wijkteam. Maak er alsjeblieft gebruik van. Zij kunnen je weer op de rit krijgen."

Ook een vraag aan het Sociaal wijkteam? Kom langs op een van de spreekuren of bel (038) 498 9980. Meer informatie staat op de website.

www.swtzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten