Foto:
Column

Dartel veulen

Als hij al eens mee mag doen, loopt hij als een dartel veulen in de wei. Er speelt dit seizoen een jongen bij PEC Zwolle voor wie ik graag deze vergelijking maak. Zo ook afgelopen zondag toen de trainer hem zijn vertrouwen gaf. Na pakweg een half uurtje zag ik hem gaten dichtlopen die anderen met hun belabberde spel lieten vallen.

Gustavo Hamer is een fijne speler om er bij te hebben. Niet te beroerd om te werken en gezegend met overzicht. Waar anderen nogal eens pingelend de bal richting het vijandelijke doel willen brengen, ziet Hamer anderen vaak vrij staan en weet hij ook regelmatig de bal bij hen te krijgen. Een jong paard dat onstuimig zijn bijdrage levert.

En dat kan PEC wel gebruiken in tijden dat het allemaal niet zo gesmeerd loopt. Gustavo is de man met het oliekannetje. Hij was zondag het smeermiddel voor een stroeve machine. Een goede zet van de trainer. Ik zou hem de komende wedstrijden lekker laten staan.

Met zijn enthousiaste en onvermoeibare spel kwam er wat meer overtuiging bij de Zwollenaren. Een achterstand werd tot twee keer toe omgebogen in een gelijkspel. 2-2 stond er uiteindelijk op het scorebord en dat was meer dan menigeen van te voren had gedacht. Overigens was een overwinning ook nog mogelijk geweest.

Ik had op een gelijkspel gehoopt, maar m'n voorspelling zondagmorgen was een 3-0 nederlaag. Mijn tijdelijk realisme was ingegeven door het moeizame spel van de laatste weken. Vorige week een krampachtige overwinning op FC Emmen. Doordeweeks een minimale winst tegen een hoofdklasser in het bekertoernooi. Het hield allemaal niet over.

Positief blijven is een eigenschap die je eigenlijk zou moeten koesteren als een parel in een oesterschelp. Een karaktertrek die het niet makkelijk heeft als om je heen het zuur zich verspreidt als een traangasgranaat. Deze overpeinzing kwam afgelopen week boven drijven toen ik keer op keer hoorde dat 'men' het heeft gehad met onze trainer. Hij, zijn staf en het team hebben dit jaar ons fans niet verwend met punten en aantrekkelijk voetbal. Allerlei argumenten werden door fans er bij gehaald om hem de laan uit te sturen.

Herkenbare rechtvaardigingen, maar ook te ver gezocht. Natuurlijk speelt PEC dit jaar beroerd. In de voorbereiding en op de trainingen lijkt het allemaal goed te gaan, maar zodra de voetballers een stadion instappen, blijkt het zelfvertrouwen achtergebleven in een verborgen hoekje.

Ik vermoed dat de trainer ook wel eens radeloos wordt. Geloof in je zelf en in je team houden en hard werken zijn dan de medicijnen die helpen. En dat middel heeft onze 'Hamer' braaf ingenomen. En wat misschien nog wel veel belangrijker was, zijn dartelheid sloeg aan bij zijn teamgenoten. Natuurlijk ging er veel fout, maar er gloort licht aan de einder.

Ik steun m'n club onvoorwaardelijk. Ik laat me niet het zwarte gat in zuigen. Je schiet er niets mee op. Ik mag graag kijken naar veulens. Met vertrouwen en in een veilige omgeving ontwikkelen ze zich beter, dan met een nieuwe trainer waaraan je weer moet wennen.

Anton Cramer

Joop de Haan
Meer berichten