Thomas Lam tijdens zijn rentree in de uitwedstrijd tegen FC Groningen. (foto: Henry Dijkman)
Thomas Lam tijdens zijn rentree in de uitwedstrijd tegen FC Groningen. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Thomas Lam wil weer knallen in Zwolle

Zwolle - Hoewel hij zondag in de gewonnen wedstrijd tegen Emmen met een blessure het strijdtoneel moest verlaten, heeft Thomas Lam zich terug op het oude nest razendsnel weer in het basiselftal van PEC Zwolle gespeeld. "De bondscoach zei ook dat ik moest spelen om mijn plek bij Finland te behouden."

(door Erwin Dijk)

Zijn handtekening onder een Zwols contract kwam er vorige maand met een flinke vertraging alsnog. Twee jaar geleden leek het er lange tijd op dat Lam zijn verbintenis met PEC zou verlengen, maar toen het Engelse Nottingham Forest zich meldde, waagde Lam de stap naar de tweevoudig Europacup 1-winnaar. "Er werd gezegd dat ik een mondeling akkoord met PEC zou hebben, maar we hadden afgesproken om het daar na het seizoen over te hebben. Toen Nottingham kwam heb ik daar wel even over nagedacht, maar toch besloten om het te doen."

In Nottingham scoorde hij meteen bij zijn debuut en ook in de daaropvolgende maanden ging alles crescendo. Totdat de Franse manager Philippe Montanier plaats moest maken voor de Engelsman Mark Warburton. "In mijn eerste halfjaar speelde ik alles, maar de nieuwe manager wilde met Engelse jongens spelen en zette alle buitenlanders op de bank. Daarna heb ik weinig meer gespeeld."

'Toen werd de trainer ontslagen en raakte ik uit beeld.' Het zou het refrein kunnen zijn van een liedje over voetballers en hun buitenlandse avontuur. Nottingham Forest versleet de afgelopen tien jaar al elf managers, dus Lam wist dat hij niet bij de meest stabiele club van Engeland terechtkwam. "Je weet natuurlijk dat zoiets kan gebeuren, dus dat risico heb ik ook wel bewust genomen. Je hebt er gewoon geen controle over, maar jammer is het natuurlijk wel. Ik zat er het eerste half jaar goed in en dan is het gewoon balen als je ineens, eigenlijk zonder uitleg, op de bank terechtkomt."

Ruim een jaar geleden bood FC Twente hem nog een uitweg, maar die verhuurperiode mondde uit in een collectieve nachtmerrie. De Tukkers draaiden een rampseizoen en degradeerden voor het eerst in 35 jaar uit de Eredivisie. Lam zucht als hij eraan terugdenkt, zijn stem wordt meteen wat zachter. "Het was echt een zwaar seizoen. Twente is een grote club, met supporters die er altijd achter blijven staan, dus in die zin is het wel een beetje vergelijkbaar met Nottingham Forest. Maar er ging zoveel fout, niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. In één jaar hadden we drie verschillende trainers..."

Hoewel hij een vaste basisklant was, onttrok ook Lam zich niet aan de Twentse malaise. "Als je alles verliest en er is geen vertrouwen dan is het heel lastig om zelf wel goed te spelen. We hadden genoeg goede spelers, maar niemand haalde zijn niveau. Je kunt wel naar allerlei zaken wijzen, maar uiteindelijk was iedereen schuldig aan de degradatie."

Terug in Nottingham trof Lam met de Spanjaard Aitor Karanka alweer een nieuwe manager aan, die hem liet weten dat hij in de voorbereiding zijn kans zou krijgen. "Ik mocht me laten zien en dan zouden we aan het eind van de voorbereiding weer een 'chat' hebben. Ik heb gewoon bij het eerste meegetraind en verschillende oefenwedstrijden gespeeld, maar de selectie was erg groot. Uiteindelijk heb ik aan de trainer gevraagd hoe hij mijn situatie zag. Hij zei dat ik zeker mijn minuten zou gaan maken, maar kon niet garanderen dat ik er elke week in zou staan. 'En op jouw leeftijd moet je eigenlijk elke week spelen', zei hij."

Op zoek naar een nieuwe club kwam Lam al gauw uit bij de club die hij twee jaar geleden vaarwel had gezegd. "Ik had een paar opties, maar hier weet ik wat ik heb. Ik heb in Zwolle een goede periode gehad, de club is verder gegroeid, dus nu wil ik hier de komende twee jaar weer gaan knallen."

Hoewel zijn eerste buitenlandse avontuur niet helemaal uitpakte zoals gehoopt, maakte het Britse voetbal grote indruk op hem. "Engelsen zijn echt gek op voetbal. Nottingham is geen grote stad, maar het is wel echt een grote club. Het stadion zit altijd vol en de steun van supporters is gigantisch. Dat ik voor zo'n publiek heb mogen spelen, neem ik wel mee."

Een andere reden om voor een vertrek uit Nottingham te kiezen was zijn positie bij de Finse nationale ploeg. "De bondscoach heeft me verteld dat ik wel moet blijven spelen om mijn plek te behouden." Met twee overwinningen zijn de Finnen deze maand goed begonnen aan de Nations League, die kans biedt op kwalificatie voor het EK in 2020. "Het is een extra manier om het EK te halen. De weg is nog lang, maar we zijn goed bezig."

Joop de Haan
Meer berichten