Foto: Joop de Haan
Column

Kunst(of)

Eén van de bedrijfstakken waarmee de Regio Zwolle zich profileert is de kunststofindustrie. Via een intensieve samenwerking tussen overheden, ondernemers en onderwijs- en onderzoeksinstanties wil men uitgroeien tot dé kunststoffenregio van Nederland. Men timmert inmiddels zachtjes aan de weg en één van de successen is de Dutchfiets. Deze door de jonge ondernemer Johannes Alderse Baas ontwikkelde futuristische fiets wordt gemaakt van gerecycled kunststof. De fiets schakelt via de pedalen, heeft zeer bijzondere led verlichting en is een echt design pareltje. Het wordt ongetwijfeld een groot succes. Oh ja, de fiets is verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder fietspad grijs.

Fietspad grijs, een intrigerende kleur. Immers, enkele weken geleden vond in Zwolle het 'Dogger-feestje' aan de Deventerstraatweg plaats. U herinnert het zich vast nog wel. De wethouder opende een fietspad van gerecycled plastic. Gehuld in een felgekleurd hesje fietste hij samen met tientallen andere belangrijke mensen over deze wereldprimeur. Hij fietste over de Orange Plastic Road, een fietspad van maar liefst 30 meter, gemaakt van 220.000 plastic bierbekers. Dit oranje fietspad is het resultaat van een zoektocht naar snellere, goedkopere, efficiëntere en duurzamer wegenbouw. Het Zwolse experiment krijgt in november een vervolg in Giethoorn en kan net als de Dutchfiets gezien worden als een tot de verbeelding sprekend resultaat van de kunststoffenregio Zwolle. Hopelijk gaat het een bijdrage leveren aan de noodzakelijke circulaire economie. Alleen de kleur van dit nieuwe fietspad plaatst de ultramoderne Dutchfiets wel voor een dilemma. Moeten zij nu als innovatieve ondernemers gaan spreken van fietspad oranje of blijft het bij grijs? Een boeiende vraag.

Een geheel andere vraag wordt thans door de gemeente aan ons Blauwvingers voorgelegd. Het Statenzaalcomplex aan de Diezerpromenade krijgt namelijk een andere bestemming. Dit prachtige historisch erfgoed, waarvan de gemeente eigenaar is, moet een nieuwe functie krijgen die publiek breed toegankelijk is. Blijkbaar heeft men in het gemeentehuis nog geen idee wat dit zou kunnen zijn. Daarom legt men de vraag nu aan ons voor. Begin 2019 zou dan op basis van alle binnengekomen suggesties en ideeën al een intentieovereenkomst moeten worden gesloten. Haast is dus geboden, leegstand moet worden tegengegaan en als het even kan moeten er huurpenningen worden gevangen. Het vinden van een nieuwe, passende functie zal echter niet eenvoudig zijn. Zeker niet als we bedenken dat het een Rijksmonument betreft. Iedere aanpassing aan het gebouw zal onder een vergrootglas worden gelegd. Een nieuwe functie met een sluitende begroting, laat staan een winstgevende, lijkt dan ook een utopie. Of zal ook dit pand een horeca invulling krijgen?

Ik ben zeer benieuwd of er uit de Zwolse bevolking originele, haalbare ideeën naar voren zullen worden gebracht. Mocht dat onverhoopt niet lukken dan kunnen we er nog altijd een museum van maken. Er wordt in de moderne kunst nogal wat geëxperimenteerd met kunststof. Misschien een idee om in aansluiting op de profileringsdrang van de kunststoffenindustrie hier te presenteren wat zoal de toepassingsmogelijkheden in de kunst zijn. De naam? Kunst –of, al dan niet met een vraagteken, lijkt mij wel wat.

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten