Younes Namli in actie in de verloren wedstrijd van zondag tegen Vitesse.
Younes Namli in actie in de verloren wedstrijd van zondag tegen Vitesse. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Namli focust zich op PEC Zwolle

Zwolle - Dat hij soms wat teveel risico in zijn spel legt werd zondagmiddag pijnlijk duidelijk, toen Younes Namli onbedoeld de assist leverde voor de 0-2 van Vitesse. Niettemin zullen veel Zwolse supporters blij zijn dat de Deen nog bij PEC Zwolle speelt. "Maar ik moet meer goals maken."

(door Erwin Dijk)

Het leek er aanvankelijk niet op dat hij dit seizoen zijn kunsten nog in het blauwwit zou vertonen. Al in juni meldde het Italiaanse Genoa zich voor de aanvaller en zelf zag hij een transfer naar de Bloemenrivièra wel zitten. "Het was een grote kans voor mij. Genoa is een grote, stabiele Serie A-club, dus je speelt daar ook niet direct tegen degradatie. Maar ja, het moet wel eerst rond zijn tussen de clubs en dat gebeurde niet. Het had dus weinig zin om er heel erg mee bezig te zijn."

Ook later in de transferperiode was er belangstelling voor Namli, maar echt concreet werd de interesse niet. "Ik heb meteen al gezegd dat ik niet ten koste van alles weg hoefde. Als de juiste club voor mij niet zou komen, dan zou ik met plezier nog een jaar bij PEC Zwolle blijven."

Ruim een jaar geleden zag zijn wereld er nog heel anders uit. Bij SC Heerenveen, zijn eerste club in Nederland was zijn situatie tamelijk uitzichtloos geworden en Zwolle was een welkome uitvlucht. In het blauwwit zonder de pompeblêden leek hij welhaast een totaal andere speler. Als veelvuldig naar binnen trekkende rechtsbuiten ontpopte Namli zich met zijn dribbels, passjes en schoten tot een van de revelaties van de Eredivisie.

Verrassend voor de buitenwereld wellicht, maar niet voor hemzelf. Sterker nog, het kan allemaal nog veel beter. "Ik vind dat ik mezelf vorig seizoen tekort heb gedaan. Ik ben zelfkritisch en ik vind dat ik meer doelpunten moet maken. Ik mis nog teveel kansen. Soms zeggen mensen wel eens dat ik die kansen ook zelf creëer, maar dat maakt me niet uit. Ze moeten er gewoon in." Treffend voorbeeld is de thuiswedstrijd tegen VVV vorig jaar, toen hij meerdere malen vanaf de middellijn richting het vijandelijke doel soleerde, maar oog in oog met de doelman miste. "Ja, dat is irritant. Daar moet ik aan blijven werken."

Terugkijkend maken zijn huidige vorm en positie het des te vreemder dat hij SC Heerenveen weinig speelde. Trainer Jurgen Streppel waagde het zelfs om hem als linksback op te stellen. "Dat was maar één wedstrijd", zo nuanceert Namli dat beeld meteen, maar zijn verklaring voor de mindere periode in Friesland is helder. "Ik ben een speler die vertrouwen van de trainer nodig heeft en dat voelde ik daar niet. Daarom wilde ik ook vertrekken. Hier voel ik veel vertrouwen en daarom speel ik ook lekkerder."

Na een voorbereiding waarin hij geplaagd werd door een knieblessure, lijkt de Deen de lijn van vorig seizoen aardig door te trekken. Zijn voorlopige hoogtepunt was de ongelukkig verloren thuiswedstrijd tegen PSV, toen hij een plaag was voor de Eindhovense verdediging. Een 'no-look-passje' hier, een balletje achter het standbeen langs daar en altijd de bal aan een touwtje. Fox Sports-analist Ronald de Boer was na afloop ronduit lyrisch. "Die jongen heeft een grote toekomst voor zich", aldus de voormalige Oranje-international. Niettemin blijft Namli bescheiden onder alle loftuitingen. "Ik hoorde later dat hij dat gezegd had. Een leuk compliment natuurlijk, zeker van iemand die zelf op het allerhoogste niveau gespeeld heeft. Ik ben altijd blij als mensen mijn prestaties waarderen."

Namli werd enkele jaren geleden al eens opgeroepen voor Denemarken onder 21. Ongetwijfeld zal ook de nieuwe Deense bondscoach John Jensen hem in de gaten houden, maar tot een uitnodiging voor het nationale elftal kwam het nog niet. Omdat hij ook een Marokkaans paspoort heeft behoort ook een interlandcarrière voor Marokko tot de mogelijkheden, maar ook vanuit Rabat bleef het tot nog toe stil. "Ik had wel gehoopt op een uitnodiging, maar blijkbaar kiezen ze voor andere spelers. Ik blijf me daarom focussen op mijn club."

Een keuze tussen Marokko en Denemarken heeft Namli dan ook nog niet gemaakt. "Je kunt pas kiezen als je een keuze hebt", zo gooit hij er een bijna Cruijffiaanse wijsheid uit. "En dat heb ik op dit moment niet." Een duidelijke voorkeur voor Marokko en Denemarken heeft hij evenmin, of die houdt hij wijselijk voor zich. "Ik heb tijdens het WK naar beide landen gekeken en bij allebei heb ik een goed gevoel. Ik hoop dat er een uitnodiging komt en dan zal ik een keuze maken."

Joop de Haan
Meer berichten