Jeroen van Leeuwen is als algemeen manager terug bij de club waar hij in zijn jeugdjaren al twee seizoenen voetbalde.
Jeroen van Leeuwen is als algemeen manager terug bij de club waar hij in zijn jeugdjaren al twee seizoenen voetbalde. (Foto: Erwin Dijk)
PEC Zwolle

Jeroen van Leeuwen is terug

Zwolle - Een profcarrière als voetballer bleek te hoog gegrepen, toch is hij op 35-jarige leeftijd in het betaalde voetbal beland. Jeroen van Leeuwen is sinds vorige maand algemeen manager bij PEC Zwolle. "Het is mooi om te zien hoe de club gegroeid is."

(door Erwin Dijk)

Vijftien jaar werkte Van Leeuwen bij SportService Zwolle, waar hij van consulent-sportstimulering uitgroeide tot directeur-bestuurder. Totdat een telefoontje van voorzitter Adriaan Visser op een maandagavond in mei zijn carrière een heel andere wending gaf. Of hij belangstelling had voor de nieuwe functie die de club wilde creëren.

"En als ik interesse had, of ik dat dan kenbaar wilde maken. De procedure is netjes gevolgd en er waren meer kandidaten, maar ik was zelf van meet af aan enthousiast. Dit was voor mij een mooie kans, dus ik hoefde er niet lang over na te denken."

Van Leeuwen is de opvolger van de naar FC Utrecht vertrokken manager wedstrijdzaken Diederik Meijntjes, maar zijn takenpakket wordt een stuk breder dan dat van zijn voorganger. Zo gaat hij zich ook bezighouden met onder meer veiligheid, supporters en facilitaire zaken en daarnaast is hij toegevoegd aan de directie.

"Het creëren van deze functie is een van de eerste stappen in 'Wat goed is moet beter'", zo refereert Van Leeuwen aan het deze zomer gepresenteerde plan waarmee PEC Zwolle door wil groeien richting de Nederlandse subtop. "Prestatief is de club de laatste jaren hard gegroeid. De organisatie daaromheen natuurlijk ook wel, maar er valt nog wel een inhaalslag te maken."

Een kleine maand is Van Leeuwen nu bezig. Het seizoen was al begonnen, hij kwam binnen in een organisatie die 'op volle toeren' draaide, dus hij kon gelijk aan de bak. "Rondom de wedstrijden is alles natuurlijk al volop in bedrijf. Daarnaast ben ik aan het ontdekken hoe mijn portefeuille er precies uit ziet. Hoe lopen de zaken nu, wat kan er beter, wat moet er de korte termijn gebeuren en wat zijn de plannen voor de lange termijn. Met dat soort vragen probeer ik mijn functie vorm en inhoud te geven. Ook merk ik nu al dat het prettig werken is in het directieteam. Ik kan veel van hen leren."

De Zwollenaar kijkt er onder meer naar uit om de band met de supporters nog verder te versterken. Niet alleen door ervoor te zorgen dat het publiek zich op wedstrijddagen thuis en welkom voelt in het MAC3PARK Stadion, maar ook op andere manieren. "Bij thuiswedstrijden komen er zo'n 14.000 mensen naar ons stadion, maar de PEC Zwolle-community als geheel is veel groter. Hoe kunnen we al die mensen die PEC Zwolle een warm hart toedragen ook op andere manieren nog beter aan ons binden? Ik merk dat de hele club in de ban is van de wedstrijden. Dat zijn inderdaad onze hoofdevenementen maar daar omheen valt richting supporters nog veel meer te doen. Ik vind het een interessant punt om die PEC Zwolle-beleving te versterken."

Het is in verschillende opzichten even wennen, de stap van een organisatie die erop gericht is om zoveel mogelijk Zwollenaren aan het bewegen te krijgen en te houden, naar een club waar 'alles draait om winnen of verliezen'. "Bij SportService heb ik al met heel veel zaken te maken gehad, maar sommige dingen zijn voor mij relatief nieuw. Hier is de impact van alles wat er gebeurt veel groter. Bij SportService Zwolle waren er wel eens wat verenigingen die iets van ons vonden, maar hier is de aandacht honderd keer zo groot. Dat heb ik gelijk al kunnen merken toen we de eerste drie wedstrijden verloren. We zijn niet in paniek geraakt, maar als je verliest is het niet fijn. En dat is natuurlijk ook de charme van een topsportorganisatie."

Van Leeuwen is geen onbekende in het Zwolse voetbalwereldje. Hij speelde zelf jarenlang voor CSV '28 en WVF en bij die laatste club was hij tevens actief als assistent-trainer. Ook speelde hij in zijn jonge jaren al twee seizoenen in de C-jeugd van FC Zwolle. Niet alleen de naam was anders, ook in veel andere opzichten is de club van toen 'totaal niet meer te vergelijken met nu'. "Dat is echt een wereld van verschil en dan is het ook wel mooi om te zien hoe de club gegroeid is."

Net zoals zoveel jongetjes had Van Leeuwen de droom om profvoetballer te worden. "Dat is niet gelukt - en dat was ook niet zo heel raar -, maar die periode heeft mij wel positief gevormd. Ik heb er veel van geleerd. Dat ik nu, als Zwollenaar die gek is van voetbal en sport in het algemeen, toch bij deze club in het betaald voetbal ben gerold, vind ik hartstikke mooi."

Joop de Haan
Meer berichten