Open ateliers BZK: 'Mijn kwasten zijn mijn instrumenten'


Anneke Wilbrink voor twee van haar kleurrijke doeken in haar atelier aan de Brink.
Anneke Wilbrink voor twee van haar kleurrijke doeken in haar atelier aan de Brink. (Foto Frans Paalman)

Open ateliers BZK: 'Mijn kwasten zijn mijn instrumenten'

Zwolle - Anneke Wilbrink (45) is kunstenares en bekend van haar grote kleurrijke schilderijen. Zaterdag 15 en zondag 16 september opent ze de deuren van haar huis en atelier in Zwolle om iedereen kennis te laten maken met haar werk.

(door Annelynn Kooistra)

Annekes atelier bevindt zich in haar eigen huis. Tussen de enorme doeken sluit ze zichzelf af van de wereld. Anneke: "Schilderen betekent voor mij vrije improvisatie. Ik zet mezelf op het verkeerde been door bijvoorbeeld een spat verf op het doek te gooien. Daar kan dan iets heel moois uitkomen of het mislukt juist volledig. Dat is het risico van het vak, je moet durven!"

De stad inspireert Anneke enorm en is een terugkomend thema in haar werk. "Ik ga liever naar de stad dan naar het bos. Een lelijk gebouw of een verlaten parkeerplaats geeft mij energie." De boodschap die ze wil overbrengen is dat de wereld niet zwart-wit is. "Soms is het grauw in een stad, maar dan zie je de blauwe lucht en zie je het weer zonnig in. Zo gaat het ook in het leven."

Het schilderproces vergelijkt Anneke met muziek maken. Ook iets wat ze graag doet. "Mijn kwasten zijn mijn instrumenten en mijn doek een liedje. Zo bouw ik in verschillende lagen mijn werk op." Wat is haar favoriet op dit moment? "Ik denk mijn laatste werk waar alles samenkomt: een stad aan zee samen met een oud gebouw en de drukte van een moderne Amerikaanse stad. Ik wil graag dat mensen verdwalen in mijn schilderijen, net zoals je soms verdwaalt in een stad."

Haar werk is te zien op exposities en wordt veel verkocht. Zo hangt er een doek in een Dublins hotel, maar het gaafst vindt Anneke dat er werk bij mensen thuis hangt. "Ik vind het moedig dat mensen mijn schilderij in huis hangen, ze kijken er langer naar dan ik ooit heb gedaan." Een Japanse pianiste heeft al tien jaar haar werk aan de muur. "Ze vertelde me laatst dat iedere dag het schilderij anders lijkt. Dat is toch geweldig om te horen? Een soort magie dat ik in de verf heb gestopt en anderen ook zien."

Aanstaande weekend is haar werk met eigen ogen te zien tijdens het open atelier weekend, georganiseerd door de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars. "Kunst is niet zo ingewikkeld. Iedereen kan schilderen, net zoals wij allemaal naar mijn werk kan kijken. Daarom is iedereen welkom tijdens mijn open atelier." Ook andere Zwolse kunstenaars stellen hun atelier open voor nieuwsgierigen op zaterdag 15 en zondag 16 september van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website bzkzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten