Bram van Polen in actie tijdens de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht.
Bram van Polen in actie tijdens de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Bram van Polen gaat vechten z'n voor plek

Zwolle - Hij kreeg al in de eerste helft 'een beuk' en ging gedurende de wedstrijd steeds moeilijker lopen. Zelf moest hij de strijd staken, maar vanaf de bank zag Bram van Polen zaterdagavond hoe PEC Zwolle na rust landskampioen PSV zoek speelde. Ondanks de zure late tegentreffer betekende het vertoonde spel een aardige opsteker voor de Zwollenaren. "Ik heb echt zitten genieten op de bank. Hier kunnen we mee vooruit."

(door Erwin Dijk)

Hij is er nog. De aanvoerder is begonnen aan zijn twaalfde seizoen bij PEC Zwolle, maar een zekerheidje was dat niet. Van Polen verlengde afgelopen winter weliswaar zijn contract met twee jaar, maar maakte daarbij tegelijk de afspraak dat hij bij een mooie aanbieding van een niet-Europese club zou mogen vertrekken. Australië leek hem wel wat, of misschien Amerika. Down Under zou er een club daadwerkelijk interesse in hem hebben, maar het bleek loos alarm. "Geruchten zijn er altijd, maar er is niks concreet geworden. Ik heb me er ook totaal niet mee bezig gehouden."

Het idee sprak hem aan, met zijn vrouw en twee kinderen ver van huis het avontuur aangaan. Een jaartje of twee in een vreemd land helemaal op elkaar aangewezen zijn. "Ik had een ideaalplaatje in mijn hoofd en dat heb ik ook aan mijn zaakwaarnemer uitgelegd. Hij hoefde het alleen te laten weten als er een club kwam die daaraan zou voldoen. En dat is niet gebeurd."

Fan

Het gevolg is dat Van Polen de afgelopen weken weer gewoon aan de linkerkant in de verdediging speelde, de plek die hij vorig seizoen na vele jaren als rechtsachter kreeg toebedeeld. Zo vanzelfsprekend als dat lijkt is het echter niet. In de voorbereiding stond hij regelmatig centraal in de verdediging, maar toen de van PSV gehuurde linksback Kenneth Paal geblesseerd raakte, schoof Van Polen weer een plekje op naar links. "Ik ben geen fan van die plek, maar dat weet de technische staf ook wel. Ik denk dat Kenneth er straks weer komt te spelen. Ik moet gewoon vechten voor mijn plekje, net zoals iedereen dat moet bij ons."

Makkelijk zal dat niet worden, want niet alleen haalde de club met Ouasim Bouy een extra concurrent voor hem binnen, ook de zestienjarige Sepp van den Berg klopt flink aan de deur. "Ja, hij doet het hartstikke goed, dat vind ik echt mooi om te zien."

Start

Hoewel de voorbereiding veel goeds beloofde, is het nieuwe seizoen voorlopig nog niet wat Van Polen en de zijnen ervan verwacht hadden. "We hebben gewoon een lastige start met Heerenveen, Utrecht en PSV. Dat zijn geen ploegen waar we normaal gesproken heel makkelijk de punten tegen pakken. Ik hoop dat de mensen dat ook zo zien."

Een beetje begrip van de achterban was inderdaad nodig. Kon er na het verloren duel tegen SC Heerenveen nog gewezen worden op het vertoonde spel, na de verliespartij tegen FC Utrecht was ook dat niet het geval. En trainer John van 't Schip mocht dan in de media benadrukken dat PEC over een nieuwe groep beschikt en dat de nederlagen niets met de vorige jaargang te maken hebben, feit is dat de belabberde tweede seizoenshelft zeker bij publiek en media nog vers in het geheugen ligt.

Dode punt

Zaterdagavond leek dat negatieve gevoel tegen koploper PSV aanvankelijk niet doorbroken te worden. Mike van Duinen miste in de eerste minuut een strafschop, Luuk de Jong kopte de Eindhovenaren vlak voor rust op voorsprong en het Zwolse verzet leek gebroken. Leek, want toen was daar die wervelende tweede helft. Nieuweling Vito van Crooij hielp PEC met een prachtig schot over 'het dode punt' en ineens waren daar de mooie passes, geslaagde dribbels en passeeracties en gewonnen duels. De ploeg liet eigenlijk alles zien wat voetbal soms zo mooi maakt. Alles, behalve scherpte voor het doel. PEC kreeg de kansen, maar PSV ging er – net als vorig jaar overigens – in de slotseconden met de overwinning vandoor.

Van Polen zag het in die bijzondere tweede helft grotendeels vanaf de bank aan, nadat hij in de eerste helft 'een beuk' tegen zijn heup had gekregen en uiteindelijk de strijd moest staken. "Ik heb echt zitten genieten in de tweede helft. Natuurlijk hartstikke zuur dat we hem alsnog verliezen, maar hier kunnen we mee vooruit. Als we zo blijven spelen gaan we onze puntjes echt nog wel pakken. Het vertrouwen was nog broos, maar de flair van het eerste deel van vorig seizoen kwam weer een beetje terug in het spel. Wij hadden dit nodig, maar het publiek had het ook nodig."

Joop de Haan
Meer berichten