Zian Flemming werd met zeven doelpunten topscorer van de voorbereiding.
Zian Flemming werd met zeven doelpunten topscorer van de voorbereiding. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Zian Flemming volgt eigen weg

Zwolle - Hij heeft zijn tienerjaren amper een paar dagen achter zich gelaten, maar hij maakt de indruk van een volwassen prof. Welbespraakt, met onmiskenbare Amsterdamse tongval, verhaalt Zian Flemming (20) over de route die hem bij PEC Zwolle en aan de vooravond van zijn debuut in de Eredivisie bracht. Jong als hij is, ging die weg over pieken en door dalen. "Het is mijn leven en dit is mijn pad."

door Erwin Dijk

Nog voordat het vorige seizoen er definitief op zat, werd Flemming gepresenteerd als één van de spelers die het vernieuwde PEC Zwolle vorm moesten geven. Technisch directeur Gerard Nijkamp verleidde Flemming ertoe om het roodwit van Ajax in te ruilen voor het blauwwit van PEC, maar veel was daar niet voor nodig. "Ik wilde sowieso Eredivisie spelen. Behalve Ajax zijn er nog zestien andere clubs waar dat kan, maar PEC Zwolle was al mijn favoriet voordat ik wist dat ze interesse in mij hadden. PEC heeft een duidelijke manier van spelen met verzorgd, aanvallend voetbal. Dat was ik bij Ajax altijd al gewend, dus dat maakt de overstap makkelijker. Daarnaast is de club ambitieus en ook de trainer sprak mij erg aan."

Dat er de laatste jaren meer spelers vanuit Amsterdam - al dan niet met een omweg - de wijk namen naar Zwolle maakte de keuze er alleen maar makkelijker op. "Ik denk dat dat het gevolg is van de dingen die ik net noemde. PEC Zwolle lijkt in een aantal opzichten een beetje op Ajax, dus dat maakt het makkelijker om hier te wennen."

Met Jong Ajax debuteerde Flemming vorig jaar in de Eerste Divisie, om als aanvoerder in 25 wedstrijden zes keer te scoren en op de laatste speeldag de titel te pakken. Op het oog een prima debuutseizoen, maar de jonge Amsterdammer plaatst er zijn kanttekeningen bij. "Over het algemeen was het een mooi jaar, maar als ik er iets langer naar kijk vind ik eigenlijk dat ik iets te weinig heb gekregen. Het is het tweede elftal dus ik snap best dat er meer belangen spelen – bijvoorbeeld voor jongens van het eerste die terugkomen en móeten spelen – maar ik vind dat ik meer verdiend had. Soms speelde ik een paar goede wedstrijden op rij en dan ineens een paar wedstrijden helemaal niet."

Eén en ander bracht hem ertoe om Amsterdam de rug toe te keren. "Ik heb tien jaar bij Ajax gezeten. Dat is natuurlijk niet niks, maar omdat ik ervan overtuigd ben dat dit het beste is voor mijn carrière heb ik er weinig gevoelens bij. Het is mijn leven en dit is mijn pad."

Geboren in Amsterdam maakte Flemming al op tienjarige leeftijd de overstap van de amateurs naar zijn droomclub. Daar doorliep hij de hele jeugdopleiding. "Het mooist vond ik eigenlijk de periode in de E'tjes en D'tjes. We vlogen heel Europa door voor toernooien waar we tegen de grootste clubs speelden en vaak nog wonnen ook. We hadden een heel mooie lichting waarvan het grootste deel uiteindelijk heel lang bij elkaar is gebleven."

Niettemin ging zijn pad niet altijd over rozen. Gedurende zijn eerste jaar als B-junior kreeg Flemming last van groeipijn. Wat begon als een 'steek in de knie' resulteerde in een periode van zo'n anderhalf jaar met hevige pijn aan knieën en hielen, zonder voetbal en veel trainen met de fysiotherapeuten. Pas als eerstejaars A-junior kwam Flemming weer aan voetballen toe. Niet dat hij het verleerd was, maar een centimeter of 25 groter diende hij zijn lichaam eerst opnieuw te leren kennen. "Het was natuurlijk een heel vervelende situatie. Anderen zouden misschien gebroken zijn, maar gelukkig ben ik er doorheen gekomen. Het frustrerende was ook dat het juist in een belangrijke periode van mijn ontwikkeling gebeurde. Als je het goed doet kun je in de B's al een contract verdienen, maar ik stond juist twee jaar stil in mijn ontwikkeling als voetballer. Aan de andere kant ben ik er mentaal wel sterker van geworden. Ieder nadeel heeft z'n voordeel."

Met een driejarig contract op zak hoopt Flemming op een mooie entree in de Eredivisie, te beginnen vrijdagavond thuis tegen SC Heerenveen. Zijn start in het Zwolse mag gerust veelbelovend worden genoemd. Onder meer dankzij drie treffers in de oefenwedstrijd tegen Excelsior kroonde Flemming zich met zeven doelpunten tot topscorer van de voorbereiding. "Ik voel me hier goed op m'n plek, zowel binnen als buiten het veld. Het zijn allemaal goede gasten, ik ben goed opgevangen en heb niks te klagen."

Hoewel hij in de jeugd onder meer als spits, controlerende middenvelder en zelfs verdediger speelde, denkt Flemming het best tot z'n recht te komen als aanvallende middenvelder, de positie die hij gedurende de voorbereiding ook bij PEC veelal bekleedde. "Vanaf die plek kan ik tijdens de wedstrijd kijken of ik meer op het middenveld moet helpen of dat ik juist vaker voorin kan opduiken. Dat ik nu die power heb, was dan weer een voordeel van mijn groei."

Ondertussen heeft de Amsterdammer ook buiten het veld zijn stek in Zwolle gevonden. Voor het eerst op zichzelf wonend lijkt hij met gemak te ontsnappen aan de verleidingen die het leven als jonge prof met zich meebrengt. Alcohol drinkt hij niet en ook fastfood is aan hem niet besteed. "Net voordat de voorbereiding begon heb ik een huis gekocht. Het is natuurlijk een beetje wennen, maar het bevalt me prima. Ik vind het leuk om te koken en iets te maken wat gezond en écht lekker is."

Joop de Haan
Meer berichten