Zwieren en zwaaien op de Zwolse Zomerkermis. Het kan weer vanaf vrijdag.
Zwieren en zwaaien op de Zwolse Zomerkermis. Het kan weer vanaf vrijdag. (Foto: archief Frans Paalman)

Spectaculaire acties bij Zwolse Zomerkermis

Zwolle - Langzaam maar zeker druppelen de attracties, eettenten, speelkramen en andere voorzieningen de binnenstad binnen: de Zwolse Zomerkermis bouwt zichzelf weer op. "Vernieuwen is het lastigste."

door Rik Kapitein

Jeannette Santing is onderdeel van het team dat de Zwolse Zomerkermis organiseert. Ze vertelt dat ze per jaar zo'n 250 uur besteedt aan het evenement. "Dat begint in november al, met het benaderen van de exploitanten. Wij kijken wie zich vervolgens aanmelden, en stellen op basis daarvan een mooie kermis samen." In de binnenstad is geen plaats voor alle exploitanten die zich aanmelden. "We hebben er dit jaar zo'n vijf of zes moeten weigeren."

Bij de aanmeldingen kijkt de organisatie ook naar verschillende soorten attracties. "We proberen elk jaar toch wel twee of drie nieuwe attracties naar Zwolle te halen. Dit jaar is dat bijvoorbeeld de Mad Mill: een kussen met een ronddraaiende balk, waar je overheen moet springen. Een soort Wipe Out dus." Helaas zegde een van de mooiste attracties af: het grootste mobiele reuzenrad ter wereld vertrok naar Parijs in plaats van Zwolle. "Dat is wel even jammer, maar gelukkig hebben we genoeg andere attracties."

Kermisexploitanten komen graag naar Zwolle, volgens Santing. "Het is hier een fijne stad, met relaxte bezoekers", zegt ze. "De ondernemers draaien hier een goede omzet." Normaal gesproken is de omzet volgens haar niet te vergelijken met Tilburg. "Maar dit jaar was het daar veel te warm voor de kermis, dus hopelijk hebben we hier wat beter kermisweer."

Zelf gaat Santing niet meer in de heftige attracties. "Vroeger was ik er niet weg te slaan, maar tegenwoordig kan ik er niet meer zo goed tegen", lacht ze. "Maar ik ben wel de hele week aanwezig, want het is nog steeds erg gezellig." Ze kijkt uit naar de opening, aanstaande vrijdag. "Helaas gaat de Blobjump niet door, vanwege blauwalg. Maar we hadden al een stuntman ingehuurd voor die opening, dus nu mag hij iets anders gaan doen. Hij gaat springen en een vuurshow geven, meer wil ik er niet over zeggen", doet ze geheimzinnig.

Dit jaar krijgen bezoekers de kans om gratis een groot aantal attracties te bezoeken. "Iedere dag verstoppen we een 'golden ticket', op de laatste dag zelfs drie", legt Santing uit. "Daarmee kun je een dag lang gratis in bepaalde attracties, en je krijgt een mooi aantal consumptiebonnen. Via social media geven we in de loop van de dag steeds meer hints, tot het ticket is gevonden." Ze benadrukt dat de tickets niet in of op de attracties liggen. "Wel op het kermisterrein, maar er hoeven geen gevaarlijke acties voor uitgehaald te worden om ze te bemachtigen."

Santing is blij dat de kermis er nu is. "Eindelijk kunnen we echt los. Nog twee weken werken en genieten, daarna heerlijk op vakantie."

De Zwolse Zomerkermis is van 10 tot en met 19 augustus geopend. Maandag 13 augustus is eurodag, zondag 19 augustus is familiedag.

Joop de Haan
Meer berichten