Foto:
Column

Vacuüm

Na zes jaar zijn de bordjes verhangen. Die van PEC Zwolle en RKC Waalwijk. In 2011 kaapten de Brabanders de titel in de eerste divisie voor onze neus weg. Anno 2018 speelde PEC de laatste tegenstander in de oefencampagne finaal van de mat. Duidelijker kan de ontwikkeling van beide clubs niet worden verwoord. De Waalwijkers veroverden vorig seizoen de achttiende plaats in de Jupilerleague, terwijl de Zwollenaren landden op een negende plek, een divisie hoger.

Zes jaar geleden elkaars concurrenten, nu elkaars tegenpolen. Het duurde zaterdag ruim een uur voordat de voetballers van de Rooms Katholieke Combinatie bij het doel van de tegenstander kwamen. PEC Zwolle domineerde, zonder het gaspedaal helemaal in te drukken.

Het RKC van nu is het schrikbeeld van iedere supporter. Voetballen in de anonimiteit, je moet er niet meer aan denken. PEC Zwolle daarentegen bulkt van de ambities. Onlangs werd er een groeiplan tegen het licht gehouden. 'Wat goed is, kan beter". Oftewel, onze club moet de komende jaren vast onderdeel worden van de subtop. Zeg maar ergens tussen de vierde en achtste plaats. Die ambitie spreekt mij aan, want de tegenstander van afgelopen zaterdag is er nu niet eentje waar ik naar uit kijk.

Waar ik wel naar verlang is de competitiestart. In mijn agenda staat 10 augustus al heel lang in hoofdletters geschreven. In Zwolle openen PEC en Heerenveen de nieuwe dans. Aan een voorspelling waag ik me nog niet. Het middenveld lijkt me tamelijk sterk. De andere twee linies baren me zorgen.

Ook kunnen er voor 1 september ook zo nog maar drie spelers vertrekken. Ze zullen geld in het laatje brengen, maar of hun vervangers direct klaar zijn om in een ingespeeld elftal hun toegevoegde waarde te bewijzen, is de hamvraag. Wie het weet mag het zeggen, maar iemand die door koffiedik heen kan kijken moet ik nog tegen komen.

'Kiek'n wat ut wurdt', zeggen we dan in Zwolle. Maar zien dat we ons handhaven. Wat dat betreft gaan we in een soort van vacuüm de competitie aan. Een ledigheid met wel wat lichtpuntjes, want al te somber is het nu ook weer niet. Dit seizoen zullen we tegenstanders tegen komen die echt een stuk minder zijn dan wij.

De kletspraatjesmachine draait nog steeds op volle toeren, maar daar koop je zelfs geen onsje kaas voor. Sommige supporters tonen zich bijna als verwende kinderen die urenlang kunnen zeuren om een ijsje. Hun gedrein wordt niet beloond. Gelukkig maar. Ik heb vertrouwen in onze directie, die niet voor niets met dat groeiplan is gekomen. Het vacuüm wordt ongetwijfeld nog van zuurstof voorzien.

Stoïcijns stelt hij ons geduld op de proef. Ook daar wordt gezien dat er iets moet gebeuren. Bungelen in luchtledigheid levert geen nieuwe energie. Onordelijk te werk gaan leidt tot Waalwijkse ontwikkelingen en daarop zitten we niet te wachten.

Hoe mooi zou het zijn als vrijdag gewoon drie punten worden gepakt . Ruim adem halend staan we dan zeker een hele dag alleen boven aan!

Anton Cramer

Joop de Haan
Meer berichten