Wethouder Klaas Sloots. '. "Ik ken en herken situaties, ik weet hoe het gaat met mensen die het niet makkelijk hebben. Nu zit ik op de stoel waarop ik kan proberen daar iets aan te doen.' (foto: Frans Paalman)
Wethouder Klaas Sloots. '. "Ik ken en herken situaties, ik weet hoe het gaat met mensen die het niet makkelijk hebben. Nu zit ik op de stoel waarop ik kan proberen daar iets aan te doen.' (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

Oud-politiechef Klaas Sloots mag nu als wethouder beslissen over problemen uit de praktijk

Zwolle - Een nieuw college: nieuwe samenwerkingen, nieuwe ideeën en nieuwe wethouders. Maar ook een paar oude bekenden. Wat drijft hen? En waar kijken ze naar uit in deze functie? De Peperbus sprak met alle wethouders over hun ideeën, hun wensen voor Zwolle en hun plannen voor de komende jaren. De komende weken plaatsen wij steeds een profiel. Vandaag: Klaas Sloots, van GroenLinks.

(door Rik Kapitein)

Over de vraag of hij wethouder wilde worden, moest Klaas Sloots een tijdje geleden al nadenken. "In september 2017 nam de partijvoorzitter van GroenLinks contact met mij op. De partij startte een training voor aankomende wethouders, hij vroeg me of ik zin had om daaraan mee te doen."

Het sprak Sloots wel aan, dus trok hij tussen oktober en december een aantal keer naar Utrecht, om te leren over de theorie van het wethouderschap. "Dat ging over de rol van het college en de raad, maar ook over persoonlijke ervaringen van andere wethouders, geslaagd en minder geslaagd." Naar eigen zeggen heeft Sloots er veel aan gehad. "De rode draad is: je kunt wel proberen zelf veel op te lossen, maar je moet juist zoveel mogelijk de professionals binnen en buiten de gemeente in hun kracht zetten. Samen bereiken we veel meer."

Als oud-rechercheur en politiechef in Zwolle-Noord voelt Sloots zich betrokken bij de inwoners van Zwolle. "Ik heb hier 21 jaar met veel plezier gewoond. Mijn vier kinderen zijn hier geboren, ik heb hier gewerkt: ik ken elk hegje en stegje in de stad. Het is voor mij onmogelijk om niet iets met Zwolle te hebben." Daarom solliciteerde Sloots ook in deze stad voor de functie van wethouder. "Na die cursus is het aan jezelf om te solliciteren. Hoewel ik de grote verkiezingszege van GroenLinks niet kon vermoeden, wist ik al van tevoren dat ik nergens anders aan de slag wilde dan in Zwolle."

Als wethouder is Sloots verantwoordelijk voor veel sociale onderwerpen, zoals de zorg, maatschappelijke opvang, armoedebestrijding en schuldhulpverlening. "Dat sluit goed aan op mijn eerdere werk bij de politie", vindt Sloots. "In de wet staat dat óók een taak van de politie is ‘het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven’. Dat mag ik nu vanuit een andere functie doen." Zijn ervaringen in de praktijk wil hij daar graag bij gebruiken. "Ik ken en herken situaties, ik weet hoe het gaat met mensen die het niet makkelijk hebben. Nu zit ik op de stoel waarop ik kan proberen daar iets aan te doen."

Het doel is duidelijk voor Sloots. "Elke Zwollenaar moet de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft. Daar wil ik als wethouder niet in mijn eentje over beslissen, dat wil ik doen samen met de stad en met de zorgaanbieders. We hebben weliswaar een financieel kader, maar hoe we vervolgens zorg gaan bieden is niet alleen aan mij als wethouder."

Net als de andere wethouders wil hij in gesprek met inwoners van de stad. "Ik geloof niet in een stadhuis dat dicteert. Als je Zwolle Zwolle laat zijn, komen inwoners zelf met goede ideeën." De uitdaging is daarin groot voor Sloots, die weet dat de zorg veel geld kost. "We beginnen in de min. Ik zoek daarom naar een manier om gezamenlijkheid te vinden, een soort Zwols model, waardoor de zorg betaalbaar blijft."

Dat Sloots niet onterecht zijn hoop op samenwerking heeft gevestigd, heeft hij al gemerkt. "Ik werd al direct in mijn eerste weken gebeld door een ondernemer, die een idee heeft voor armoedebestrijding," vertelt hij enthousiast. "Dat is het warme Zwolle dat ik ken. Als gemeente willen we dat soort initiatieven faciliteren."

Sloots gaat zich ook bezighouden met het vluchtelingenwerk. Zijn doel daarbij is vooral om vluchtelingen de kans geven mee te doen in de maatschappij. "Meedoen is goed. Het zou mooi zijn als we ze werk kunnen bieden, want het is bewezen dat werk er toe leidt dat het ook sociaal beter gaat. Mensen die werk hebben leren sneller de taal en maken meer contact met anderen." Sloots is blij dat vluchtelingen in Zwolle al erg warm worden opgenomen. "Dat zorgt voor een stabiele basis om verder te werken." Zijn grote doel is om vluchtelingen structureel te laten participeren. "Dat is goed voor de mensen zelf, maar ook goed voor de acceptatie."

Het nieuwe college gaat samen met de ambities voor Zwolle aan de slag. "Er waren genoeg redenen voor deze vier partijen om niet met elkaar samen te werken, maar juist de veelkleurigheid van dit college maakt het echt Zwols. De Zwolse kiezer heeft massaal gestemd op GroenLinks en de ChristenUnie, maar ook de VVD en Swollwacht hebben veel stemmen gekregen." Volgens Sloots zorgde de uitslag ervoor dat alle partijen zich hard maakten voor deze samenwerking. "We voelden het allemaal als onze morele plicht om de verschillen te overbruggen. We mogen er trots op zijn dat dat hier kan." Dat betekent volgens Sloots dat alle partijen hebben moeten geven en nemen. "En dat verwachten we ook van de stad. We kunnen het niet iedereen honderd procent naar de zin maken, maar we proberen er zo dicht mogelijk bij te komen. We willen allemaal het beste voor Zwolle, dat is het fundament van ons akkoord."

Sloots begint met veel enthousiasme aan zijn periode als wethouder. "Ik hoop over vier jaar te kunnen zeggen dat ik het zo leuk vind, dat ik door wil gaan." Hij stelt zich ambitieus op. "Ik weet dat er uitdagingen zullen blijven komen. De balans tussen financiën en goede zorg is er één van. Ik zou erg trots zijn als we dat over vier jaar voor elkaar hebben. Als we dat samen doen met inwoners en organisaties, moet het haalbaar zijn."

Joop de Haan
Meer berichten