De vuurplaats en de initiatiefnemers Torben en Suzanne.
De vuurplaats en de initiatiefnemers Torben en Suzanne. (Foto: )

Vuurplaatsen voor en door jongeren bij Milligerplas

Zwolle - Op de warme en droge avond van donderdag 19 juli hebben jeugdleden van Stadshagen Totaal en wethouder Monique Schuttenbeld de net geplaatste vuurplaatsen bij de Milligerplas ingepakt. Met deze symbolische openingshandeling laten zij zien dat bij code droog de vuurplaatsen niet gebruikt mogen worden. Zodra het weer het toelaat nemen de jongeren de vuurplaatsen in gebruik door het inpaklint te verwijderen.

Een lang gekoesterde wens van jongeren die wonen in Stadshagen is een plaats waar ze elkaar kunnen ontmoeten en vuurtje mogen stoken om zich op te warmen, of bij mooi weer te barbecueën.

Ilse Bloemhof wijkbeheerder stadsdeel West van de gemeente Zwolle: "Meerdere keren kwam dit plan in de afgelopen jaren op tafel. De doorzettingskracht vanuit de jeugd heeft een grote rol gespeeld bij de realisatie van de drie vuurplaatsen. Na jaren van praten kunnen jongeren deze zomer laten zien of zij de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor deze ontmoetingsplek. Na de zomer gaan we met de betrokkenen om tafel om terug te blikken."

Vanwege de aanhoudende droogte mag er in de openbare ruimte geen vuur gestookt worden. Ilse Bloemhof: "Dat is natuurlijk een hele teleurstelling voor de jongeren. We hebben overwogen om de ingebruikname uit te stellen."

"Maar dat betekent al gauw dat we het over de vakantie heen moeten tillen, terwijl de vuurplaatsen vooral in de schoolvakantie in trek zijn", aldus Bloemhof.

"Bovendien is dit een leermoment. Bij goed gebruik hoort ook de verantwoordelijkheid om geen vuur te stoken als dat onveilig is."


De vuurplaatsen bij de Milligerplas zijn afgesloten met een kei, en een bord waarschuwt voor de gevaren van natuurbrand.

Zodra de brandweer het sein brandveilig heeft gegeven, mogen de jongeren de vuurplaatsen gebruiken.

Joop de Haan
Meer berichten