Joop van Ommen deelt flesjes water uit de bewoners van de Herberg vanwege de aanhoudende warmte. (foto: Frans Paalman)
Joop van Ommen deelt flesjes water uit de bewoners van de Herberg vanwege de aanhoudende warmte. (foto: Frans Paalman)

Ook dakloze heeft last van warmte

Zwolle - "Bij dat hitteplan hoorde ik van alles op de radio over ouderen en over mensen die veel medicijnen gebruiken. Maar ik hoorde niets over daklozen." Joop van Ommen windt zich er nog over op. "Daklozen zijn ook mensen."

(door Rik Kapitein)

De ongekend warme periode die Nederland doormaakt stelde Joop van Ommen voor een probleem. "Een vriend van mij is huisarts in Staphorst. Ik sprak met hem over de warmte en over de daklozen. Die zitten namelijk de hele dag in de brandende zon, onder andere hier op het grasveld naast de Herberg." Zijn vriend gaf Van Ommen mee dat hij zoveel mogelijk water moest uitdelen. "Want van de alcohol drogen ze alleen maar uit."

En dus bestelt Van Ommen dagelijks water bij de Hanos. "Daar kom ik al jaren, zij werken altijd mee. Ik vertel de avond van tevoren hoeveel ik wil, dan zetten ze het alvast koud voor me. 's Ochtends kan ik het dan ophalen. Koud water is toch ook prettiger dan lauwwarm spul." Zo'n vijf trees, met elk 24 halve literflessen water, haalt Van Ommen per dag op. "We hebben hier gemiddeld rond de zeventig mensen zitten in de Herberg. Het water dat ik heb gekocht, geef ik af bij de beveiligers en in de keuken. Als de daklozen dan 's ochtends naar buiten gaan, krijgen ze sowieso een halve liter mee. En 's avonds bij het eten zorgt mijn vrouw ook dat ze zoveel mogelijk water binnenkrijgen." Zijn vrouw, die de keuken van de Herberg runt, zorgt daarbij zelfs voor ijsco's. "Dat hebben ze nodig."

Van Ommen belde afgelopen week boos op naar Radio Oost. "Niemand bekommert zich om de daklozen, ook niet in dat hitteplan. Daar heb ik toch maar eens wat van gezegd." Daarna kreeg hij naar eigen zeggen 'uit allerlei hoeken' de vraag waar mensen drinken kunnen afgeven voor de daklozen. "Dat mag uiteraard bij de Herberg. Dan zorgen wij wel dat het weer verder uitgedeeld wordt."

Hij neemt het de doelgroep niet kwalijk dat ze zelf liever een biertje kopen. "Dat doen ze al automatisch, dat krijg je echt niet meer uit hun systeem", zegt hij er over. "Maar als er een dakloze bij de supermarkt staat, geef ze dan op z'n minst een beetje water. Het is nog niet gebeurd gelukkig, maar als het weer zo blijft, verwacht ik binnenkort mensen met uitdrogingsverschijnselen bij de straatdokter."

De daklozen zelf zijn erg dankbaar voor het water dat ze krijgen. "Ga maar eens na", zegt Van Ommen belerend. "Ik kan zelf ook erg slecht tegen de warmte. Als ik niet buiten hoef te zijn, doe ik dat liever niet. Zij zitten de hele dag buiten." Hij vindt wat dat betreft deze warme periode nog erger dan de winter. "In de winter zorgt de doelgroep er zelf echt wel voor dat ze warm zitten en dat ze onderdak hebben. Nu kunnen ze nergens schuilen voor de warmte en de zon."

Van Ommen hoopt dat de daklozen de komende tijd genoeg te drinken krijgen. "Wel alcohol drinken en geen water, dat is niet goed voor je. Hopelijk kijken meer mensen naar hen om, want daklozen zijn ook mensen."

Joop de Haan
Meer berichten