Riët Stegehuis (links) en Claudia van de Leur. Kunstenaars van Het Palet. (foto: Alie de Vries)
Riët Stegehuis (links) en Claudia van de Leur. Kunstenaars van Het Palet. (foto: Alie de Vries) (Foto: Links Riët Stegehuis en rechts Claudia van de Leur. Kunstenaars van Het Palet. (foto: Alie de Vries))

Elkaar inspireren is de kracht van Het Palet

Op 24 juli is de zomerexpositie van Het Palet van start gegaan in het Academiehuis, de Grote Kerk. Met zoveel verschillende kunstenaars is een divers aanbod gegarandeerd. Van olieverf tot keramiek. De verkoopexpositie duurt tot en met 11 augustus.

(Door Alie de Vries)

Bij veel Zwollenaren zal de naam Het Palet wel een belletje doen rinkelen. De kunstenaarsvereniging bestaat dan ook al sinds 1947 en is vrij uniek in zijn soort in Zwolle. "Om te beginnen omdat we al die tijd al een gebouw hebben. In het gebouw aan de Bagijnesingel (tussen Artez en Turfmarkt) zijn verhuurde ateliers maar ook een paar grote ateliers waar leden samen werken", zegt Riët Stegehuis, die al eenendertig jaar lid is van Het Palet.

Niet alle leden zijn professionals. De basis van Het Palet is het modeltekenen op donderdagavond wat al sinds de oprichting bestaat. Ieder aspirant lid moet modeltekenen. De resultaten van het eigen werk én het modeltekenen bepalen of een kunstenaar wordt toegelaten tot de vereniging want je moet wel een bepaald niveau hebben om lid te kunnen worden. Dat laatste is ook duidelijk te zien aan de tentoonstelling.

"Of die volgend jaar weer georganiseerd kan worden in de Grote Kerk is nog maar de vraag. De Grote Kerk gaat haar concept veranderen en daarmee is de huurprijs voor Het Palet onbetaalbaar geworden. Jammer want dit is een prachtige plek. Laagdrempelig omdat er ook voor andere zaken mensen in de kerk komen en in het hart van de stad", aldus Riët die drie werken exposeert. Portretten van Prince en Vincent van Gogh omdat portretten schilderen haar stijl is maar er hangt ook een klein landschap.

Claudia van de Leur maakt heel ander werk. "Ik ben van het pietepeuterige en precieze", vertelt ze lachend. Dat blijkt zeker uit haar werk. Er hangen onder andere twee miniportretjes van tien bij tien waar ze maanden aan heeft gewerkt. "Ik snijd houten maak daarmee afdrukken. Voor elke kleurlaag snijd ik minuscuul meer weg. Het resultaat zijn drie bijzondere landschappen. Over de reden waarom ze lid is van Palet zegt Claudia: "Omdat we van elkaar leren, elkaar adviseren en bovenal inspireren. Er zijn kunstenaars die met grote gebaren iets neerzetten. Zo totaal anders dan hoe ikzelf werk."

De werken op de tentoonstelling zijn te koop. Er is elke dag iemand van Het Palet aanwezig. Ook worden er verjaardagskalenders verkocht met portretten en gedichten van het Zwols dichterscollectief. Er is een grabbelton.Voor 2,50 koop je een lot, als je wint mag je een kunstwerk uitzoeken wat in de verkoop 25 euro kost. Dit alles om Het Palet financieel te steunen. Als ik na het interview de kerk uit loop bedenk ik opeens dat alle beelden kunstenaars die ik de afgelopen paar jaar heb geïnterviewd, moeite hadden om expositieruimtes te vinden. Niet een paar, niet de meeste maar alle. De Zwolse beeldende kunst verdient dat niet. Daar is deze tentoonstelling hét bewijs voor.

www.paletzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten