John en Gea Visscher, met dochters Manouk en Maureen (v.l.n.r.) merken dat ze als gezin dichter bij elkaar zijn gekomen in de afgelopen tijd. Op de foto ontbreekt dochter Zara.
John en Gea Visscher, met dochters Manouk en Maureen (v.l.n.r.) merken dat ze als gezin dichter bij elkaar zijn gekomen in de afgelopen tijd. Op de foto ontbreekt dochter Zara. (Foto: )

Inzamelen voor papa's behandeling: 'Elke maand winst is goud waard'

Zwolle - "Eigenlijk wilden we nooit in de aandacht." Maar met een ernstig zieke vader en een kostbare behandeling hoefden Maureen (22), Manouk (19) en Zara (16) Visscher niet lang te twijfelen. "Alleen kunnen we het niet."

(Door Rik Kapitein)

In de tuin achter zijn huis vertelt John Visscher over zijn ziekte. "In 2010 werd bij mij dikke darmkanker ontdekt, met twee uitzaaiingen in de lymfen. Na een operatie en preventieve chemo was alles tot eind 2014 goed, maar toen bleek de kanker ook in mijn buikvlies en longen te zitten. Aan mijn buikvlies ben ik geopereerd, maar in allebei mijn longen zaten al acht plekken."

De artsen vertelden hem dat ze alleen nog een levensverlengende chemotherapie konden starten, genezing was niet langer mogelijk. "In 2015 vertelden ze me dat ik nog twee jaar te leven had, mét chemo. Die chemo wilde ik niet, want ik stel kwaliteit van leven boven de lengte daarvan. Die behandeling heb ik dus steeds uitgesteld."

De laatste tijd gaat de gezondheid van John echter achteruit. "Als we nu niets doen, moeten we hopen dat ik de Kerst nog haal", zegt hij. "Toen vertelde iemand mij over een alternatieve behandeling in Duitsland." De behandeling van dokter Vogl in Frankfurt is redelijk bekend in Nederland: in plaats van chemo door het hele lichaam te sturen, brengt de arts de chemo via de lies en de hoofdslagader naar de longen, om de chemo rechtstreeks in de tumor te spuiten. "Hij hoopt mijn leven hiermee tweeënhalf jaar te kunnen verlengen", zegt John. "Dat zou ik mooi vinden. Dan is mijn jongste dochter ook begonnen aan haar studie, en zijn ze toch alledrie een beetje ouder."

Dochters Maureen en Manouk knikken als hij dit zegt. "We willen papa graag lang bij ons houden", zegt Manouk. "Al willen we niet rekken om te rekken: de kwaliteit van leven moet wel blijven. Maar geld moet daarin geen beperking zijn." Want de behandeling is duur. "Het is goedkoper dan als ik hier in Nederland chemo zou krijgen", zegt John. "Maar omdat het in het buitenland is, betaalt de zorgverzekeraar niets." Dus moet het gezin zelf de 10.000 euro per behandeling betalen. "Ik ben in 2015 gestopt met mijn bedrijf als Mediator, omdat ik door mijn ziekte niet kon toezeggen altijd mijn afspraken na te komen."

En dus startten de dochters een crowdfundactie voor de behandeling. "Het was een verrassing: op moederdag hebben we hem de website laten zien en zijn we online gegaan", vertelt Maureen. Ze kozen voor de naam 'John Strijd'. "Papa strijdt voor kwaliteit en voor zijn behandeling. Die strijd willen we samen met anderen voeren." Afgelopen week had John zijn eerste van vier behandelingen in Duitsland. "Het geld daarvoor is via de doneeractie binnengekomen", vertelt hij. "Het is onvoorstelbaar wat mensen voor je doen. De een stort heel veel, maar we ontvingen ook van iemand 71 cent, met het bericht dat het alles op diens rekening was. Dat vind ik echt heel mooi, we zijn iedereen heel dankbaar."

De verwachtingen bij de behandeling van dokter Vogl zijn goed. "Er zijn zelfs mensen die genezen, al is mijn eerste doel langer te leven", zegt John. "Ik ben blij dat we dit gedaan hebben", zegt Maureen. "Ziek zijn kost veel geld, maar het heeft ons als gezin ook dichter bij elkaar gebracht. En hoe mensen om ons heen staan, dat geeft ons kracht en moed. Elke maand die we hiermee winnen is goud waard."

Afgelopen week heeft John de eerste behandeling gehad. Op 8 augustus krijgt hij te horen of die behandeling aanslaat. Daarna krijgt hij ook zijn tweede behandeling, maar daar is nog veel geld voor nodig.

Via Johnstrijd.nl kunnen mensen alles lezen over John, zijn ziekte en zijn behandeling. Via een blog en een mailinglijst houdt de familie geïnteresseerden op de hoogte.

John en zijn dochters zijn blij met alle hulp die ze aangeboden krijgen. John begrijpt ook dat er veel vragen over de behandeling kunnen zijn. "Als mensen vragen hebben, mogen ze me altijd mailen."
info@johnstrijd.nl

Joop de Haan
Meer berichten