Yvette van Daelen en haar vader Marco. Yvette speelt sinds 2012 in de Eredivisie. (foto: La League / Susan Rozemeijer)
Yvette van Daelen en haar vader Marco. Yvette speelt sinds 2012 in de Eredivisie. (foto: La League / Susan Rozemeijer) (Foto: )

Oranjevrouwen spelen in vol stadion

Zwolle - De wereldwijde voetbal community La League, een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland, organiseert in samenwerking met de Eredivisie Vrouwen voetbalevents voor meiden. La League wil meiden met steun van hun vaders zoveel mogelijk laten voetballen. Een interview met Yvette van Daelen (23), verdedigster van PEC Zwolle èn haar vader Marco over het verloop van haar carrière, en gelijkwaardigheid in de voetbalwereld.

(door Susan Rozemeijer)

118 wedstrijden in de Eredivisie staan op haar naam. Ze gaat het zevende seizoen in bij PEC Zwolle. Yvette droomt van het spelen in een vol MAC3Park stadion. Die droom komt dichterbij, want de ontwikkeling in vrouwenvoetbal is niet te stuiten. Sinds 2007 bestaat de Eredivisie Vrouwen. Relatief kort in vergelijking met mannen, die in 1956 is ontstaan. "Vrouwenvoetbal is een toegankelijke markt die moet groeien," zegt Yvettes vader Marco. "Steeds meer meiden krijgen interesse in voetballen. Er wordt hierdoor vaker talent ontwikkeld. Ik heb vroeger ook gevoetbald. Mijn ouders kwamen nooit kijken. Ik heb mij voorgenomen dit anders aan te pakken met mijn kinderen. Alle drie mijn dochters hebben in Oranje gespeeld. Twee met volleybal en Yvette met voetbal. We hebben stad en land afgereden om ze overal naartoe te brengen en onze vakanties aan Yvettes speelschema aangepast. Moesten we in Venlo zijn? Dan gingen we daar op vakantie. Ik ben hartstikke trots op ze."

Yvette: "Vanaf mijn zevende voetbalde ik met jongens, altijd als enige meisje. Op elfjarige leeftijd werd ik gescout door de KNVB en op zeventienjarige leeftijd voor Oranje." PEC Zwolle eindigde dit seizoen op de vierde plaats in de competitie. Een mooi resultaat waar van Daelen trots op is. "De Oranjevrouwen halen volle stadions, nu de Eredivisie nog. Als mensen niet op de hoogte zijn van een wedstrijd, komen ze niet. Aandacht voor voetbal en initiatieven zoals La League, bevordert de ontwikkeling in vrouwenvoetbal."

Yvette speelt sinds 2012 in de Eredivisie. Voetbal is sindsdien professioneler geworden. Yvette: "Vrouwen spelen een steeds grotere rol in de voetbalwereld. Er bestaan vrouwelijke scheids- en grensrechters, commentatoren, trainers en managers. Een krachttrainster en diëtiste begeleidt ons. Motieven voor sponsoring verandert. De vrachtwagenproducent Scania sponsort bewust de vrouwentak bij PEC om meer vrouwen in de techniek aan te trekken. In tegenstelling tot mannen kan maar een enkele vrouwelijke speelster rondkomen van voetbal in de Eredivisie. Ik werk 33 uur per week van 08:30 tot 16:00. Om 16:30 sta ik op het veld. Vrijdag werk ik van 09:00 tot 14:00 om in de avond een wedstrijd te spelen. Ik zie enigszins gelijke betaling binnen nu en vijf jaar ook niet gebeuren, of er moet ander beleid komen. Ik hoop op een tijd waarbij ik mij volledig kan focussen op voetbal."

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden