Hannah Soepenberg en Karin Netten. Directie van het Kameroperahuis. (foto: Alie de Vries)
Hannah Soepenberg en Karin Netten. Directie van het Kameroperahuis. (foto: Alie de Vries) (Foto: Hannah Soepenberg en Karin Netten. Directie van het Kameroperahuis. (foto:Alie de Vries))

Kameroperahuis doet megaproductie

door Alie de Vries

Productiehuis voor muziektheater

Met een nieuwe directie en een megaproductie voor de deur is het een goed moment voor een gesprek met de mensen van Kameroperahuis. Een nog relatief onbekend Zwols productiehuis voor muziektheater met heel Nederland als werkgebied.

Binnenstad - "Sinds 2007 geven wij net afgestudeerd talent de kans een muziektheaterproductie te maken in de breedste zin van het woord. Dus bijvoorbeeld ook aspecten als decorbouw, belichting en de zakelijke kant" zegt artistiek leider Karin Netten. "Het is een deeltraject, daarnaast moeten ze zelf ook aan de slag als freelancer. Maar de ervaring die hier wordt opgedaan helpt enorm. Mensen die een traject bij ons hebben gevolgd hebben daarna allemaal volop werk", aldus Hannah Soepenberg, zakelijk leider van Kameroperahuis. "Momenteel volgen vijftien mensen een driejarig traject waar je niet zomaar voor in aanmerking komt. "Je moet echt belangstelling voor muziektheater hebben en vrij zware audities doen." Karin vormt samen met Hannah de nieuwe directie van het Kameroperahuis. "Nou ja nieuw', zegt Hannah "we zijn al een tijdje bezig naast oprichtster Annemarie Reitsma dus de overgang na haar vertrek ging vrij soepel." Kameroperahuis is in zijn soort vrij uniek. Er zijn geen vergelijkbare productiehuizen voor muziektheater. "Muziektheater van Kameroperahuis is geen musical. De muziek is op allerlei manieren ondersteunend voor het verhaal. We doen producties door het hele land. "Zwolle is een fijne plek om te zitten" zegt Hannah."In het westen van het land wordt veel meer gespeeld en is er al snel een houding van 'dat hebben we toen en toen ook al gedaan'. Hier krijgt talent wat meer ruimte en rust om zich te ontwikkelen ", aldus Karin. Het kantoor van het Kameroperahuis zit op de bovenste verdieping van Theater de Spiegel. "We zitten hier prima. Het enige wat ontbreekt is een eigen repetiteruimte. We repeteren veel op de locaties waar we werken en momenteel repeteren we bij The Young Ones maar ideaal is die situatie niet. Elke productie weer is het zoeken naar een ruimte. Dat is voor zo'n landelijk opererend bedrijf als het onze best jammer. We hopen dat de gemeente meedenkt voor een oplossing voor dit probleem. Ook wij zijn zwaar getroffen door de bezuinigingen van Halbe Zijlstra destijds. De agressieve dwang waarmee de bezuinigingen zijn doorgevoerd heeft veel kapot gemaakt" aldus Karin. Gelukkig heeft het Kameroperahuis een aantal mooie producties op stapel staan. Op het Stadsfestival spelen ze Een Kersentuin geïnspireerd op De Kersentuin van Tsjechov en van 19 t/m 30 september staat de megaproductie Welstaat gepland in de bossen van voormalig vrije kolonie Frederiksoord. Een project in de stijl van Het Pauperparadijs en De Wilde Deerne. "Een uitdaging voor ons als Kameroperahuis maar één waar we heel veel zin in hebben" aldus Hannah. Voor kaarten voor Welstaat zie

www.welstaat.nl

Meer berichten