De kunstenaressen met een van hun werken; links Danielle Broekhuizen met ‘Leut’ , rechts Mirna Tuten met ‘No mud, no lotus’. (foto: Sigrid Aalfs)
De kunstenaressen met een van hun werken; links Danielle Broekhuizen met ‘Leut’ , rechts Mirna Tuten met ‘No mud, no lotus’. (foto: Sigrid Aalfs) (Foto: )

Cultuurhuis: tussen fantasie en realisme

door Sigrid Aalfs

Expositie van zes kunstenaars

Momenteel exposeren zes kunstenaars hun werken in Cultuurhuis Stadshagen, tijdens de zomerexpositie, die nog de hele maand juli duurt. Twee daarvan zijn Danielle Broekhuizen-Mazzola en Mirna Tuten-Onderdijk, beiden zijn lid van vereniging Kunstroute Overijssel. Broekhuizen maakt schilderijen en objecten die grotendeels uit haar fantasie ontspruiten. Ze heeft legio inspiratiebronnen. "Ik maak mijn werk primair om mezelf te amuseren, als het verkoopt is het mooi meegenomen." Tuten schildert realistisch en wil daarbij vooral schoonheid laten zien.

Stadshagen - "Alles en iedereen inspireert mij; dichtbij zijn dat huis-, tuin – en keukendingen, taal, dromen, de zee en lucht, maar het kan ook iets zijn wat ik lees of hoor dat ergens in de wereld gebeurt; dat vertaal ik in werk." Over de titels heeft Broekhuizen, die inmiddels meer dan twintig jaar actief is als kunstenaar, ook goed nagedacht. Een schilderij getiteld 'Sense and sensibility' laat een sigaret zien die deels opgerookt is, met daarop een schedel en een euroteken. "Ik wil mensen graag tot nadenken aanzetten; hiermee zeg ik: Stoppen is gezonder." De kunstenares maakt ook objecten van papier en papier-maché. Ze geeft al jaren les in schilderen en tekenen op een volksuniversiteit. "Van de papierresten van cursisten maak ik onder andere papierjurken. Als ik begin met een kunstwerk, zie ik er iets visueels bij. Soms zoek ik er plaatjes bij als referentie als ik dat nodig heb. Het werk wordt altijd anders dan ik gedacht had, de kleur en de compositie gaat soms hun eigen gang."

Realistisch

Tuten's werken in de expositie zijn realistisch van stijl. "Ik word geïnspireerd door paarden en dan vooral door Friese paarden. Dit komt omdat mijn ouders een fokkerij hebben met Friese paarden. Ik let daardoor heel erg op de bouw, het karakter, de uitstraling en de details van het dier. Ik wil het dier laten zien zoals het echt is; de blik in de ogen; dát te pakken, en dat telkens weer op te kunnen roepen als je het schilderij ziet." Tuten schildert sinds negen jaar; het geeft haar rust. Een schilderij van een lotusbloem is ontstaan in een periode waarin het minder goed ging met haar. "Mijn gemoedstoestand was niet lekker, maar door het schilderen van zoiets ging ik weer een lichtpuntje zien, dat het iets positiefs opleverde." De kunstenares schildert ook Zwolse gebouwen, en de Peperbus wel op vijftig manieren. "Mijn uitdaging is mensen met andere ogen laten kijken naar iets bekends. Dat ze de details gaan zien, en bewust worden van de schoonheid van de stad. Ik ben erg trots op Zwolle."

Kunstroute

Als mensen nieuwsgierig zijn naar meer werk, zijn ze welkom tijdens de Open Atelierroute van Kunstroute Overijssel, eind september. Zie www.kunstrouteoverijssel.nl.

Meer berichten