Foto:
Column

Loopmania

Afgelopen weekend was het weer een groot en warm (hardloop)feest in onze binnenstad. De Zwolse Malve marathon vond plaats en in mijn beleving is dit het mooiste sportevenement van het jaar. Naast het prestatieve karakter met enkele wereldtoppers en de talenten Arne Mulder en Tess Boekema (uit onze eigen stad), staat het recreatieve element misschien wel voorop. Jezelf een doel stellen om de finish te halen of het beste uit jezelf halen, een persoonlijk record neerzetten, met een groep vrienden of collega's gezond en gezellig bezig zijn, werken aan vitale leefstijl, lopen voor het goede doel of een paar kilo's kwijtraken: voor ieder wat wils tijdens dit fantastische evenement.

De opkomt van de loopsport in al z'n facetten heeft mij de afgelopen jaren enorm geïntrigeerd. De reguliere stedelijke lopen zoals de Salverda Berkumloop, 10 mijl van Zwolle Zuid, AsRENdorp, EP StadshagenRun en alle andere runs zitten al jaren in de lift. Daarnaast zie je ook een opmars van diverse varianten van de loopsport, denk hierbij aan de Colorrun, de schuimloop, Free Feet 038 en de Mudrun. Bij deze evenementen gaat het meestal niet om de prestatie, maar veel meer om het samen actief zijn. Ik vind het mooi dat er ingespeeld wordt op de behoefte die men heeft, want veel Zwollenaren beleven hier enorm veel plezier aan.

Op zaterdag 7 juli vindt de tweede editie van de Zwolse Mudrun op het sportpark het Hoge Laar plaats. Een aanrader voor iedereen die een échte uitdaging en een beetje modder niet uit de weg gaat. Gewoon weer even een kind zijn, lekker vies en smerig door de finish komen. Het lijkt mij fantastisch om van dit jonge evenement een nieuwe Zwolse traditie te maken. De kracht van dit evenement is de samenwerking tussen verschillende partners en de sportverenigingen op het Hoge Laar. Het succes van de Zwolse Halve Marathon is natuurlijk niet te evenaren, maar dat gezegd hebbende houd ik wel van een uitdaging. Ook tijdens dit evenement houdt de organisatie rekening met de wensen en behoeftes van de deelnemers. Er is een kidsrun, familierun en wil je met anderen samenwerken in teamverband dan kan dat natuurlijk ook. Een prachtig parcours van 4 kilometer met maar liefst 20 obstakels op en rond het sportpark en door het Westerveldse bos.

Wil je meer weten of jezelf aanmelden surf dan snel naar www.zwolsemudrun.nl voor meer informatie. Heeft u nog een extra zetje nodig om aan de MudRun mee te doen? Denk dan aan de Zwolse gezinnen die het moeilijk hebben als gevolg van kanker of de ongeneeslijke ziekte van één van de kinderen of andere directe gezinsleden. Alle opbrengsten gaan namelijk naar de Monicares Foundation opgericht door de Zwollenaar Adri Zwarthoff, de weduwnaar van Monica. Deze foundation helpt getroffen gezinnen waar de dekking van verzekeringen en gemeentes stopt. Ik kende haar persoonlijk als een liefdevolle vrouw met het hart op de juiste plek voor de kinderen en zeer betrokken bij het leed van anderen. Alle reden dus om mee te doen!

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Joop de Haan
Meer berichten