Logo peperbus.nl


Foto:

Karl Zandink heeft meer dan 1.000 voetbalshirts

Zwolle - ”Ik mag niet alle manden gebruiken van mijn vrouw.” Toch haalt Karl Zandink de ene na de andere mand uit de kast. Stuk voor stuk zijn ze gevuld met voetbalshirts. “Ik heb er inmiddels meer dan 1000.”

(door Rik Kapitein)

Het is een uit de hand gelopen weddenschap, vertelt Zandink terwijl hij door de shirts graaft. “Vrienden en ik waren benieuwd hoe makkelijk je een shirt van een professionele voetbalclub krijgt. Dus heb ik een mailtje gestuurd naar een paar clubs.” Het betekende vijf jaar geleden de start van zijn verzameling. “In het begin mailde ik gewoon naar de fanshop of de voorzitter, maar dat bleek niet goed te werken. Nu doe ik goed onderzoek naar de verschillende functies bij een club. Een teammanager reageert vaak wel, of een Nederlander die bij een buitenlandse club werkt; die willen hun landgenoot wel helpen bij dit soort vragen.”

Zandink haalt een duidelijk oud shirt uit een mand. “Kijk, dit is nog met een rugnummer van vilt, dat op het shirt genaaid is”, wrijft hij over het groene vilt. “Dat vind ik toch wel mooie shirts. Mooier dan die plaktroep waar ze later mee zijn gaan werken.” Hij trekt een oud shirt van Michel van Oostrum aan. “Van toen PEC zich in Azië voorbereidde op het seizoen ‘87-‘88.” Als fan en seizoenkaarthouder zou Zandink veel shirts van PEC moeten hebben. “Maar van alle clubs doen zij zo'n beetje het moeilijkste als ik ze benader. Ik krijg makkelijker een shirt uit Italië dan van PEC.”

Meer dan 1000 shirts vragen natuurlijk om veel ruimte. “Mijn vrouw heeft niets met voetbal”, lacht Zandink. “Dus ik mag die shirts verzamelen, zolang ze niet in het zicht hangen.” Een paar shirts hangen op de kamers van zijn zoons en in de woonkamer zijn een vijftal manden in de kast gevuld met shirts. “En bij mijn vader staan nog eens zo’n vijftien tot twintig weekendtassen vol. Hier hebben we niet zoveel ruimte", knipoogt hij. De verzamelaar heeft wel eens nagedacht over een expositie. "Misschien komt dat er nog wel van. Voor mij zit aan veel shirts wel een verhaal vast. Sommige shirts zijn daadwerkelijk gedragen. Dan krijg ik van de club ook een brief met toelichting: tijdens welke wedstrijd het shirt gedragen is bijvoorbeeld." Ook krijgt hij veel shirts van mensen die nog iets op zolder hebben liggen. "Dit shirt van het nationale elftal van Zweden stuurde een vrouw me, nadat haar man was overleden. Zij had er niets mee, dus mocht ik het hebben."

Zandink heeft een eigen site, voetbal88.nl, waar alle shirts op te zien zijn. Hij hoopt de komende jaren zijn collectie verder uit te breiden. "Russische shirts zijn moeilijk verkrijgbaar. En een shirt van Buffon, de Italiaanse keeper, wil ik ook nog graag. Maar ik ben blij met elk shirt, of ik dat nou van een club of iemand persoonlijk krijg."

Joop de Haan
Meer berichten

Shopbox