Logo peperbus.nl


B. Morris. "Ik ben ontzettend blij dat ik mijn eigen muzikale pad heb kunnen kiezen en dat dat tot dit album en dit optreden in Hedon leidt." (foto: Alie de Vries)
B. Morris. "Ik ben ontzettend blij dat ik mijn eigen muzikale pad heb kunnen kiezen en dat dat tot dit album en dit optreden in Hedon leidt." (foto: Alie de Vries) (Foto: )

B. Morris: Van fietszanger tot Hedon-artiest

Zwolle - Ik herinner me hoe hij altijd zat te zingen in bus 90 om half acht 's ochtends. En op de fiets. Maar dat is vijfentwintig jaar geleden. Nu zit B. Morris tegenover me om te vertellen over zijn album en eerste solo concert op 14 september in Hedon. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd?

(door Alie de Vries)

Dat zingen overal doe ik nog steeds. Ik ben hoogsensitief en het zingen stelt me op mijn gemak en houdt prikkels buiten maar het is ook gewoon fijn om te doen" , aldus Jan Willem Groot zoals zijn echte naam is. Het vele zingen heeft hem een zeer omvangrijke muziekbibliotheek in zijn hoofd opgeleverd. "Er ontstaan soms ook songs op de fiets. 'All-in my head' bijvoorbeeld." Nummers schrijven doet B. Morris al vijfentwintig jaar. "Ik schrijf heel intuïtief, liedjes ontstaan gewoon. Ik hou me daarbij aan geen enkele regel. De teksten zijn vaak dichterlijk en metaforisch." De muziekstijl van B. Morris heeft invloeden van Americana, folk, jazz.

"In 2001 deed ik mee aan de Grote Prijs van Nederland. Er was daarna wel belangstelling van platenmaatschappijen maar ik had te weinig zeggenschap over mijn eigen muziek vond ik. Op mijn eerste album was ik nog niet helemaal mezelf. Dat gebeurde wel toen ik tien jaar geleden een eigen studio kreeg en alles zelf ging doen. Alle partijen van alle instrumenten speelde ik zelf in. Drums, mondharmonica, basgitaar. De songs waren ook van mij uiteraard. Ik maakte het me eigen om mijn eigen ding te kunnen doen" aldus B. Morris. Dit hele proces leverde het album Yonder Skies op wat ook op Spotify is te beluisteren.

B Morris heeft de veel ervaring met optredens. Hij heeft in verschillende formaties gespeeld en menig Zwollenaar heeft hem zien optreden in één van de talrijke cafés in de stad. Dat hij nu pas in Hedon staat vindt hij niet gek. "Ik ben een laatbloeier. En dingen lopen zoals ze lopen. Ik heb veel te maken gehad met ziekte. Al die dingen hebben me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik speel inmiddels zo'n 1.500 songs. Ik heb ook klassiek zangles gehad. Om mijn stem beter te gebruiken maar ook om hem nog beter te laten klinken, Zangles nemen is vooral veel afleren. Mijn stem is nu veel rijper en volwassener. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn eigen muzikale pad heb kunnen kiezen en dat dat tot dit album en dit optreden in Hedon leidt. Ik heb drie goeie muzikanten die me ondersteunen. Klaas Vermeulen op mondharmonica, Martin van Schaik op gitaar en Rudy van der Linden op drums.

Of we B. Morris nog zingend door de stad gaan zien fietsen? "Natuurlijk, dat zal ik altijd blijven doen", aldus B. Morris. Zwolle zal hem nog vaak horen.

www.hedon-zwolle.nl

Meer berichten

Shopbox