Logo peperbus.nl


Anneke Kruithof bij een deel van de portretten. "Met het tekenen van zo'n zeventig straatgenoten, kwam mijn interesse in mensen en mijn passie voor tekenen samen." (foto: Sigrid Aalfs)
Anneke Kruithof bij een deel van de portretten. "Met het tekenen van zo'n zeventig straatgenoten, kwam mijn interesse in mensen en mijn passie voor tekenen samen." (foto: Sigrid Aalfs) (Foto: )

Anneke Kruithof maakt portretten van straatgenoten

Zwolle - Anneke Kruithof houdt van tekenen en schilderen. Zozeer zelfs, dat ze bijna zeventig portretten tekende van mede-bewoners uit haar straat, het Anrijperdiep. "Ik maakte daarvoor eerst foto's van hen, en daarna ging ik aan de slag met het tekenen van de portretten. Toen ze klaar waren, konden de mensen ze bekijken in mijn huiskamer; de reacties waren geweldig."

(door Sigrid Aalfs)

Tekenen en schilderen zijn Kruithof's passie. "Ik wilde graag portretten leren tekenen. Mijn tekendocent Wim Hoek, zei; 'Als je er honderd maakt, dan kun je het wel.' Ik ben autodidact en schilderde veel zelfportretten met een spiegel. Tekenen bleek genadeloos te zijn, met schilderen kun je nog iets verdoezelen, met tekenen niet; het moet kloppen."

Vanwege die honderd, en omdat Kruithof geïnteresseerd is in mensen, ging ze langs de deuren om te vragen of mensen mee wilden doen, de meesten waren erg geïnteresseerd. Vervolgens maakte ze per persoon een aantal foto's bij de mensen thuis. De foto's selecteerde ze op karakteristieke trekjes en emoties om afwisseling te krijgen, per persoon bleef één foto over die ze natekende, tijdens een zes jaar durend project. "Ik tekende mensen van allerlei leeftijden, van één tot ongeveer 85 jaar. In het begin deed ik een paar weken over een tekening, later een avond. Iedere tekening was een oefening. Ik tekende thuis, maar ook op vakantie."

Kruithof heeft een groot aantal mensen uit haar straat zo leren kennen of beter leren kennen. "We hebben onderling niet veel contact, maar ik vind het een heel fijne straat. Ik weet dat als er iets zou zijn, ik zo bij twintig huizen aan kan bellen midden in de nacht. Ik heb op deze manier leuke gesprekken gehad. Toen ik klaar was met de tekenserie, kaderde ik alle portretten in met verschillende kleuren, en hield een eendags-expo waarin alle portretten in de huiskamer hingen. Mensen vonden het vreselijk leuk te komen en hun portret te ontdekken. Ze mochten het meenemen naar huis. Ik ben heel tevreden, want de portretten kloppen naar mijn idee, en ik kijk er met ontzettend veel plezier op terug."

Tekenen en schilderen bieden Kruithof creativiteit en ontspanning, ze vindt het leuk om nieuwe dingen uit te vinden op teken- en schildergebied. Hoek inspireerde haar om te beginnen en door te zetten, bij Meike Beekhuis ontwikkelt Kruithof haar tekenvaardigheden nu verder. "Van mijn zestiende tot mijn vijfenveertigste heb ik niet getekend, daarna was het Nanda Knotters die me aanmoedigde te gaan tekenen."

Meer berichten

Shopbox