Logo peperbus.nl


Leoné de Beer met de producten van Afrikos. (foto: Alie de Vries)
Leoné de Beer met de producten van Afrikos. (foto: Alie de Vries) (Foto: )

Zuid-Afrikaans koken kan je leren

Zwolle - Altijd leuk om stadsgenoten te spreken die iets willen delen van hun geboorteland. In het geval van Leoné de Beer zijn we daarvoor aan het goede adres. Zij heeft een bedrijf wat ons wat kan leren over haar thuisland Zuid-Afrika.

(door Alie de Vries)

Van Johannesburg naar Berkum, is dat niet een hele grote stap? Leoné: Johannesburg is een hele grote stad waar het niet altijd even veilig is. Dat vind ik erg jammer. In Berkum is het een stuk rustiger. Daar ben ik heel blij mee. Leoné woonde eerst in enkele andere plaatsen in Nederland. Ze spreekt Afrikaans. Maar wel een soort wat goed te verstaan is. "Mensen vinden het meestal leuk om mij Afrikaans te horen spreken. Ze denken dan weer terug aan die vakantie in Zuid-Afrika bijvoorbeeld."

Leoné heeft haar sinds zes jaar haar eigen bedrijf Afrikos genaamd. Het hart van haar werk is het geven van kookworkshops. "Ik wil de mensen graag kennis laten maken met echt Zuid-Afrikaanse gerechten. Boboti bijvoorbeeld. Dat kan je vrij eenvoudig, op een hele authentieke manier maken. Ik maak daarvoor zelf de kruidenmengsels. In Zuid-Afrika heeft elke streek zijn eigen mengsel. Elke familie zelfs. Dat van mij is al lang in onze familie aanwezig. Ik verkoop ook zakjes met deze mengsels. Zo kan iedereen de echt Zuid-Afrikaanse Boboti thuis ook maken. Lekker met pisangsla en malvapudding. Specifiek voor de Zuid-Afrikaanse keuken zijn combinaties van zoet en pittig. Bijvoorbeeld biltong met vijgencompote en kaas. De workshops zijn op maat te krijgen. Van twee personen tot grote groepen.

Op verzoek doet Leoné ook catering. Onlangs nog bij Herman van Veen in zijn artcentre, bij Douwe Bob en voor de in Zuid-Afrika wonende Stef Bos heeft ze al vaak de catering van zijn shows verzorgd. "Dat is erg leuk om te doen. Ik wil er niet echt commercieel mee gaan maar als iemand het vriendelijk vraagt doe ik het graag. Ik wordt er heel blij van als iedereen goed eet en mij laat weten dat het goed smaakte. Dat blij worden lijkt de rode draad in Leonés werk. "Misschien is het het zuidelijke in mij maar ik wil dat mensen het fijn hebben, dat ze zich thuisvoelen. Dan is mijn avond geslaagd." Op de vraag of dat ook met andere zaken dan eten uit haar thuisland zou kunnen knikt Leoné bevestigend. Van huis uit psycholoog wil ze ook kookcoaching gaan ontwikkelen. Maar dat is maar één van de vele plannen. "Mijn droom is om in Zuid-Afrika kookvakanties te gaan organiseren. Ik ga binnenkort naar Zuid-Afrika om dat idee verder uit te werken. " Ook is Leoné kort geleden begonnen met de verkoop van prachtig Zuid-Afrikaans aardewerk.

www.afrikos.nl

Meer berichten

Shopbox