Logo peperbus.nl


Tijdens een toernooi bij PEC Zwolle bleek Berkum United de sterkste ploeg uit de regio.
Tijdens een toernooi bij PEC Zwolle bleek Berkum United de sterkste ploeg uit de regio.

Begrip en steun bij Berkum United

Zwolle - "Jammer dat ik pas zo laat ontdekte dat dit bestaat." De ouders langs de kant van het veld zijn het met elkaar eens: Berkum United is een fantastisch initiatief. "Heerlijk om ze te zien voetballen."

Berkum United bestaat inmiddels al een behoorlijke periode. "We zijn er in 2004 mee begonnen. Destijds nog via een andere stichting, maar tegenwoordig is het echt onderdeel van vv Berkum", legt Arjen Bloemink uit. Hij coördineert de groep, die op dit moment bestaat uit veertien jongeren. "Het zijn allemaal jongens die het sociaal emotionele stuk wat lastiger vinden. Bijvoorbeeld door Autisme Spectrum Stoornis." De moeder van Mart Paardekoper legt uit waarom deze groep zo belangrijk is. "Het is heel fijn dat hij eindelijk ergens echt mee kan doen." De moeder van Ted Brouwer bevestigt dat. "Normaal kan hij geen aansluiting vinden in de groep, maar hier begrijpen ze elkaar en steunen ze elkaar."

De groep wordt geleid door twee trainers en een stagiair. "Een van de trainers heeft op de Ambelt gewerkt. Hij kan dus goed met deze groep omgaan." Op het veld is de warming-up inmiddels voorbij en oefenen de jongens hun technische vaardigheden. "Ze ontwikkelen zich ook echt", zegt de opa van Matthias Mulder trots. "Ik heb mijn kleinzoon de afgelopen tijd steeds beter zien voetballen." De vader van Lars Tuinbeek vult aan: "Ze hebben ook veel geleerd qua samenwerking. Ze spelen de bal over en weten dat ze het samen moeten doen. En ze krijgen meer zekerheid."

In de regio zijn niet veel teams voor deze doelgroep. "VV Hattem, SC Genemuiden en sinds kort PEC Zwolle", weet Bloemink. "Af en toe spelen we een wedstrijd tegen een van de andere teams. Onlangs hadden we nog een toernooi." Vlakbij de ouders staat het bewijs van dat toernooi: een beker voor de eerste plaats die de jongens behaalden. "Ze waren afgetekend de beste", lacht de moeder van Mart Paardekoper. "Dat vonden ze zelf ook erg leuk!" Bloemink weet dat het toernooi nog een paar weken onderwerp van gesprek zal zijn. "We hebben ongeveer elke maand een activiteit. Soms een wedstrijd of een toernooi, soms bezoeken we samen een wedstrijd of doen we iets anders. En elke woensdag trainen ze hier."

Terwijl de jongens op het veld een partijvorm spelen, moedigen de ouders en opa Mulder hen aan. De moeder van Mart Paardekoper vertelt dat haar zoon zelfs aansluit bij een reguliere keeperstraining. "Dat kon een tijd geleden niet."

"Het zou mooi zijn als er weer wat meer bekendheid komt Berkum United", zegt Bloemink. "Want iedereen moet kunnen sporten."

www.vvberkum.nl/teams/berkum-united/

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox