Noaberschap bij de Wilde Deerne


De Wilde Deerne is te zien in de IJsselhallen. (foto: Frans Paalman)
De Wilde Deerne is te zien in de IJsselhallen. (foto: Frans Paalman)

Noaberschap bij de Wilde Deerne

Zwolle - "Stiekem ben ik blij dat dit niet van tevoren in de media is gekomen. Noaberschap is niet te koop." Boudewijn Koops loopt door de IJsselhallen. "En dat allemaal dankzij Zwollenaren."

(door Rik Kapitein)

In de IJsselhallen vond afgelopen weekend de première van muziektheatervoorstelling De Wilde Deerne plaats. De setting is indrukwekkend: een groot decor, tribunes waarop plaats is voor zevenhonderd toeschouwers en een groot plaza. "Na de voorstellingen wordt hier live muziek gespeeld, en drinken mensen onder meer onze eigen koffie en bier", wijst Koops. De cast is dagelijks te vinden in de grote hal, en ook de technici lopen af en aan. "Het is ongelooflijk hoeveel mensen hier bij betrokken zijn", kijkt hij rond.

Terwijl Koops langs stapels boeken loopt - "allemaal geleverd door inwoners van Zwolle" - vertelt hij over afgelopen zondag: Families voor Families. "Toen we twee jaar geleden met dit project startten, werden we voor gek verklaard. De crowdfunding was bijvoorbeeld erg spannend, maar uiteindelijk hebben we ons streefbedrag op de dag van de deadline gehaald." En het leek Ilona Kevelham en Koops mooi het project nog iets meer voor álle Zwollenaren te maken. "Het liefst zouden we iedereen naar de voorstelling laten komen, maar daar hebben we het geld niet voor. Maar wat ons wel heel mooi leek, is als we in elk geval een aantal mensen die het lastig hebben een kaartje zouden kunnen geven." Daarom ging hij de samenwerking aan met Anke van Vliet, van SamenZwolle.

Zowel Koops als Van Vliet ziet een link tussen het verhaal van het wolfsmeisje en bijvoorbeeld eenzame ouderen. "Voor mij draait het verhaal er om wanneer je er toe doet in de samenleving", legt Van Vliet uit. "Toen de Wilde Deerne een kruis sloeg, werd ze als mens gezien en hoorde ze er bij." Koops vult haar aan: "het verhaal gaat ook over zorgen voor je naaste, het Noaberschap. Dat proberen we in Zwolle steeds te benadrukken."

Families voor Families was daarin een nieuwe stap. Op Moederdag kwamen lokale ondernemers naar De Wilde Deerne, waarbij ze gevraagd werd ook een bijdrage te leveren waarmee anderen de voorstelling konden bezoeken. Koops geeft toe dat hij het van tevoren een spannend idee vond. "Je weet niet hoeveel animo er vanuit ondernemers en families is." Zijn zorgen bleken onterecht: de helft van de tribune werd gevuld via SamenZwolle. "Dat hebben de ondernemers allemaal betaald, dat was echt te gek", zegt Koops enthousiast. "Het is hartverwarmend om te zien: Zwolle kijkt om naar wie het moeilijk heeft." Van Vliet legt uit dat het niet alleen om mensen gaat die het financieel lastig hebben. "Wij helpen ook mensen die eenzaam zijn, of een lichamelijke beperking hebben en daardoor nauwelijks de deur uit kunnen."

"Ilona en ik hadden het idee dat sommigen nog nooit eerder naar het theater zijn geweest", zegt Koops. "Heel cool dat we dit hebben gedaan, zonder het aan de grote klok te hangen. De ondernemers hebben laten zien wat Noaberschap is."

Afgelopen weekend ging De Wilde Deerne in première. De vier voorstellingen waren uitverkocht, en ook de kaartverkoop voor de resterende voorstellingen gaat hard, vertelt Koops. "De recensies lovend en de reacties enthousiast."
De voorstelling speelt ieder weekend, tot en met 3 juni. Kaarten zijn te bestellen via dewildedeerne.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden