Technisch directeur Gerard Nijkamp. "Een belangrijke les van dit seizoen is wat mij betreft geweest dat we voor de ontwikkeling die we met PEC willen maken ook budget moeten hebben voor versterking van de breedte."  (foto: Henry Dijkman)
Technisch directeur Gerard Nijkamp. "Een belangrijke les van dit seizoen is wat mij betreft geweest dat we voor de ontwikkeling die we met PEC willen maken ook budget moeten hebben voor versterking van de breedte." (foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Nijkamp: 'Gezakt voor het examen'

En zo eindigde een seizoen dat zo mooi begon met een flinke kater. PEC Zwolle verloor zondag met 6-0 van AZ en plaatste zich met een negende stek op de ranglijst niet voor de play-offs voor Europees voetbal. Technisch directeur Gerard Nijkamp maakt zich ondertussen op voor een grondige verbouwing van de selectie. "Kwaliteit verliezen we elk jaar."

(door Erwin Dijk)

Een dag na het verlies in Alkmaar kijkt Nijkamp terug op de voorbije weken. "We hebben het niet alleen zondag laten liggen. Het is een aaneenschakeling van teleurstellingen geweest, waarin we vooral thuis ook goede wedstrijden hebben gespeeld maar verzuimd hebben om de trekker over te halen. Uiteindelijk is het seizoen helaas uitgemond in een gefrustreerde exercitie, waarin we de speelbal waren op het feestje van AZ."

Meteen na afloop ontstond er enige ophef over een Twitterbericht van voorzitter Adriaan Visser, die vond dat de 'bedroevende tweede seizoenshelft' om een 'serieuze analyse van onze ervaren technische staf' vroeg. Nijkamp maakte zich er niet al te druk om. "Adriaan twittert elke wedstrijd, dus als het goed gaat en als het slecht gaat. Hij heeft het later ook wel genuanceerd, want hij bedoelde een evaluatie dóór onze staf. Dat doen we elk jaar en daar maken Adriaan en ik ook gewoon deel van uit. Niks nieuws dus."

Nijkamp neemt vast een voorschot op die evaluatie en meent dat iedereen binnen de organisatie zichzelf een spiegel voor moet houden. "Ikzelf dus ook. In de winterstop hebben we de ambitie uitgesproken om Europees voetbal te halen. Op dat moment leek dat logisch, maar we zijn niet in staat geweest om het middenmootgedrag te ontgroeien. Voor dat examen zijn we dus niet geslaagd en dan kom je uit op de negende plek."

De veelgehoorde verzuchting dat PEC Zwolle in deze vorm ook niets te zoeken had in de play-offs gaat er bij Nijkamp maar half in. "Tot zondag hadden we wel het gevoel dat het zou kunnen, ook al wisten we dat het bij AZ lastig zou worden. Dan moet je er ook volledig voor gaan. De play-offs zijn vervolgens weer een competitie op zich. We gingen er dus echt voor, maar toen volgde zondag die enorme deceptie en gaf een aantal spelers – in ieder geval voor de buitenwereld – het idee dat ze het opgaven. Dat mag in het voetbal natuurlijk nooit."

Breedte

Een verklaring voor het enorme verval – van 33 punten vóór de winterstop naar elf erna – zoekt Nijkamp onder meer in de breedte van de selectie. "Een belangrijke les van dit seizoen is wat mij betreft geweest dat we voor de ontwikkeling die we met PEC willen maken ook budget moeten hebben voor versterking van de breedte. Wellicht moet je doorselecteren wanneer spelers niet brengen wat je ervan verwacht had." De suggestie dat een aantal spelers ondanks de slechte tweede seizoenshelft te weinig kansen heeft gehad is aan de technisch directeur dan ook niet besteed. "Kansen moet je zelf afdwingen, ook tijdens invalbeurten en trainingen. Op basis daarvan maakt de technische staf keuzes en die jongens hebben het dus niet voldoende laten zien."

Met het vertrek van de basisspelers Mustafa Saymak, Youness Mokhtar, Philippe Sandler (vermoedelijk) Ryan Thomas en wellicht nog meer sleutelspelers verliest PEC een voor Zwolse begrippen ongekende hoeveelheid kwaliteit. Toch wanhoopt Nijkamp niet. "Kwaliteit verliezen we elk jaar, maar het verschil is dat we – los van de transfervrije Saymak en Mokhtar – een aantal jongens hebben die nog een contract hebben en waar we dus een goede prijs voor zouden kunnen krijgen. Dat is wel eens anders geweest. Een deel van die inkomsten kunnen we dus herinvesteren. Daarnaast is het nog altijd zo dat we een goede naam hebben en dat spelers graag naar PEC Zwolle komen."

Ondertussen vraagt ook de technische staf om versterking, nu Dwight Lodeweges assistent van bondscoach Ronald Koeman is geworden. "We zijn in gesprek met een kandidaat met een Australische achtergrond. Die is via John van 't Schip op ons pad gekomen. Het is geen vriend van hem, maar John kent hem wel. Ik hoop daar binnen afzienbare tijd meer over te kunnen vertellen."

Met Gustavo Hamer van Feyenoord en Zian Flemming van Ajax heeft Nijkamp de eerste twee aanwinsten inmiddels binnen. Niettemin moet er nog heel wat gebeuren voordat over ruim zes weken de voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer van start gaat. "De transfermarkt komt steeds eerder op gang. Het wordt druk, maar ik vind dit ook altijd een mooie periode." Klagen doet de 'td' dan ook niet. "Ik heb het mooiste vak van de wereld. Nou ja, op zelf voetballen na dan."

Meer berichten