Rik Elings bij het orgel van Waanders in de Broeren. (foto: Alie de Vries)
Rik Elings bij het orgel van Waanders in de Broeren. (foto: Alie de Vries) (Foto: Alie de Vries)

Van Buitenpianist naar Thorganist

Zwolle - Toevallig ontstaan was de Buitenpianist een heel bijzonder project. Op een afgedankte piano bij Cultuurschip Thor, elke dag een filmpje op Youtube. Allerlei topmuzikanten die langskwamen. Maar de piano verloor uiteindelijk zijn klank en de Buitenpianist verdween in de geschiedenisboeken. Maar Rik Elings zou Rik Elings niet zijn als er geen nieuwe uitdaging op zijn pad zou komen.

(door Alie de Vries)

"Ik woon vlakbij Waanders in de Broeren en die vroegen wel eens of ik het orgel daar wilde bespelen. Toen ben ik maar eens gaan kijken. Ik heb lang geleden wel een Hammond-orgel gehad maar een kerkorgel had ik nog nooit bespeeld", zegt Rik. "Ik raakte geïntrigeerd door dat grote instrument waar zo ontzettend veel klank in zit. Nu ga ik er regelmatig naartoe, het is een soort verslaving geworden. Er komt geen elektronica aan te pas en dat maakt de klank zoveel mooier. Ik ben natuurlijk geen organist, dat pretendeer ik ook helemaal niet. Maar ik kan met mijn achtergrond in de populaire muziek misschien wel iets betekenen voor het instrument. Het zit een beetje in het verdomhoekje en dat is geheel onterecht. Als ik daar iets aan kan veranderen zal ik het niet laten."

Nadenkend over een naam komen er dingen boven als Pop-up organist, Binnenloop Organist en ten slotte Thorganist. Eens per maand bespeelt Rik tijdens de openingsuren van Waanders het orgel. En ondertussen bestudeert hij de registers. Er hebben ook al, net als bij de Buitenpianist, musici meegespeeld en er volgen meer. Ik ga op zoek naar onverwachte combinaties, de mogelijkheden zijn eindeloos. "Wie weet kunnen we een nieuwe doelgroep bereiken voor het kerkorgel."

Inmiddels heeft de fascinatie van Rik gevolgen voor Cultuurschip Thor, het woon-werkadres van Rik en zijn vrouw Cuun van Eerden. Zij zag onlangs een Hammond-orgel in huis verschijnen. Rik: "Het is een orgel uit 1966, zo één als ik vroeger had. Helemaal te gek." Dat Thor, naast woonhuis, één van de leukste concertzaaltjes van Zwolle is, is mede te danken aan Cuun, die interieurontwerper is. "Toen we Thor begonnen hebben we het zo ingericht dat we snel konden schakelen naar een concertzaal met professionele uitstraling of leslokaal. Cuun is namelijk docent aan de Interieuracademie en geeft op Thor les aan Interieurstylisten. Het seizoen, bijna ten einde, bleek een gouden staartje te hebben. "Het Seabottom festival in Lelystad is afgelast. Heel jammer maar daardoor konden wij enkele artiesten overnemen. Zoals de internationaal vermaarde zangeres Deborah J. Carter", aldus de kersverse Thorganist.

www.cultuurschipthor.nl

Meer berichten