Jaap Lamfers en Denise van der Windt Grand Café Zuijdt. Volgens Lamfers is het doel van het Bierproevement toch vooral het benadrukken van een gevoel. "Een gevoel van trots zijn op Zwolle, en dus ook op Zwolse producten."  (foto: Eva Posthuma)
Jaap Lamfers en Denise van der Windt Grand Café Zuijdt. Volgens Lamfers is het doel van het Bierproevement toch vooral het benadrukken van een gevoel. "Een gevoel van trots zijn op Zwolle, en dus ook op Zwolse producten." (foto: Eva Posthuma)

Zwols Bier als bindmiddel in Grand Café Zuijdt

Zwolle - Horecaondernemer Jaap Lamfers runt aan de Ministerlaan samen met zijn partner Denise van der Windt Grand Café Zuijdt waar zij inmiddels een soort wijkhuiskamer zijn geworden. "We zoeken altijd naar activiteiten waarmee we mensen samen kunnen brengen. Op zaterdag 12 mei brengen we daarom bierkenners, lokale bierbrouwers en bierliefhebbers bijeen op ons Bierproevement," kondigt Lamfers aan.

(door Carine Vos)

"Wij zitten met ons café niet vast aan een grote commerciële brouwer. Integendeel, we hebben twee Zwolse bieren op de tap. Dat vinden de mensen over het algemeen erg leuk en er wordt zelfs speciaal naar gevraagd. Dat bracht ons op het idee om samen met brouwerij de Witte Leeuw een speciaal bierevenement te organiseren," vertelt Lamfers. "Voor kleine brouwers zijn bierfestivals vaak veel te duur en tijdrovend qua deelname, dus hebben we kleinere brouwers en hobbybrouwers benaderd of zij interesse hebben in iets ludieks en kleinschaligs. Dat resulteerde in ons Zwols Bierproevement."

Op dit evenement zullen onder andere de Witte Leeuw, De Duijk, Hettinga, Zwolsch en Axes Castellum vertegenwoordigd zijn. "Vanuit de brouwverenigingen en hobbybrouwers merk je dat iedereen bier brouwt vanuit een andere optiek en met andere ingrediënten. Daardoor ontstaan allemaal andere smaken en steken er andere verhalen achter het bier. Dat verhaal willen ze op ons evenement graag vertellen. Maar je merkt wel dat ze ook allemaal iets gemeenschappelijks hebben: allemaal willen ze die druïde of die heks met een grote ketel zijn die lekkere biertjes maakt. Ze delen dezelfde passie."

Volgens Lamfers is het doel van het Bierproevement toch vooral het benadrukken van een gevoel. "Een gevoel van trots zijn op Zwolle, en dus ook op Zwolse producten. Het proeven, de verhalen en de beleving staan centraal. We doen dit op een gezellige en kleinschalige manier. Ik ben slechts de facilitator en regel de logistiek en de muziek. We zorgen voor lange tafels, een beetje zoals op de bierfestivals, waar de Zwolse brouwers hun verhalen vertellen en waar mensen dan kunnen aanschuiven en proeven."
Lamfers hoopt dat hij hobbybrouwers als 'Gij zult genieten' en de 'Assendörper Geurneuzen' op die manier kan verbinden met mensen die graag bier drinken. Of mensen die meer willen weten over bierbrouwen, die willen ontdekken wat je op culinair gebied met bier kunt, of die gewoon eens willen weten hoe smaken tot stand komen. "Ik wil, net zoals met al onze activiteiten, dat er weer nieuwe ontmoetingen tot stand komen."
Het Bierproevement is op 12 mei plaats aan de Ministerlaan 254, van 15.00 tot 22.00 uur.

Meer berichten