Rick Dekker in de wedstrijd tegen Willem II. (foto: Henry Dijkman)
Rick Dekker in de wedstrijd tegen Willem II. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)

Rick Dekker spaarzaam zekerheidje

Rick Dekker maakte dit seizoen een sterke comeback en verlengde zijn contract tot de zomer van 2020. De bekroning van zijn sterke seizoen laat echter tot op de laatste speeldag op zich wachten. "We voetbalden best goed, daar moeten we vertrouwen uit halen."

(door Erwin Dijk)

PEC verloor zondag met 0-1 van Willem II en zo blijft het tot op de laatste speeldag spannend of de ploeg zich weet te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. "Dit is niet de manier waarop we het spannend willen maken", aldus de man die nota bene ooit zijn debuut maakte in de enige Europese uitwedstrijd ooit, in 2014 tegen Sparta Praag. "Maar we hebben het nog in eigen hand."

PEC gaat zondag in Alkmaar op bezoek bij nummer drie AZ, terwijl ADO Den Haag het in Kerkrade opneemt tegen Roda JC, dat al veroordeeld is tot de nacompetitie. PEC en ADO hebben evenveel punten, maar het doelsaldo spreekt in het voordeel van de Zwollenaren. Het zelfvertrouwen zal er echter niet beter op zijn geworden. "Dat valt mee. We voetbalden best aardig en we hebben genoeg gecreëerd. Daar moeten we vertrouwen uit halen."

Of het seizoen nu zondag eindigt of dat er nog een toegift volgt, Dekker kan in ieder geval terugkijken op een geslaagde comeback. In augustus 2016 scheurde hij de voorste kruisband van zijn rechterknie, waarop dat seizoen voor hem meteen afgelopen was. Een zware revalidatie volgde, maar na enkele invalbeurten maakte hij in oktober zijn rentree in het basiselftal, om die plek vervolgens niet meer af te staan. "Het was natuurlijk ook de insteek om sterk terug te komen, daarvoor heb ik al die maanden keihard getraind."

Ook zondag tegen Willem II was Dekker weer het cement tussen de stenen bij PEC Zwolle. Spectaculair is het vaak niet wat hij laat zien. In samenvattingen komt hij weinig in beeld maar onvermoeibaar pikt Dekker 'losse ballen' op, zet hij de tegenstander in duels de voet dwars en levert hij de ballen in bij zijn medespelers. Zijn passes zijn nauwkeurig en hij heeft het zeldzame talent om het moment te herkennen dat een tegenstander met bal in de problemen gaat komen. Precies dan sprint hij een paar meter vooruit om druk te zetten en – in veel gevallen – de bal te veroveren. Écht tevreden was Dekker evenwel niet over zijn optreden. "Het ging wel redelijk ja. Het was wel zo'n beetje het niveau dat ik moet kunnen halen, maar als je verliest kun je natuurlijk niet echt happy zijn."

Progressie

De beloning voor zijn comeback was het nieuwe contract dat hij in januari tekende. "Rick voetbalt, ondanks zijn jonge leeftijd als een ervaren speler waar wij nog veel progressie in zien", zei 'td' Gerard Nijkamp toen over de speler die hij vier jaar geleden uit de jeugd van Feyenoord hengelde. "Ik heb het hier gewoon heel goed naar mijn zin en de club heeft mij heel goed gesteund tijdens mijn blessure. Ik wil hier nog graag een paar jaartjes voetballen. Zwolle heeft mij een mooie aanbieding gedaan en uiteindelijk zij we eruit gekomen."

Daarmee is hij voor komend seizoen een van de weinige 'zekerheidjes' in het eerste elftal. Traditiegetrouw nam PEC Zwolle zondag na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen afscheid van de vertrekkende spelers. In een gelaten sfeer werden Stef Nijland, Thanasis Karagounis, Mustafa Saymak, Sander van Looy, Queensy Menig, Philippe Sandler en Youness Mokhtar uitgezwaaid. Dekker en zijn collega's vormden een erehaag voor hun vertrekkende ploegmaten, maar de kans is groot dat er meer bekende gezichten verdwijnen. Ryan Thomas kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op een mooie transfer, terwijl het ook niet hoeft te verbazen wanneer smaakmaker Younes Namli zich in de kijker heeft gespeeld bij grotere clubs. Ook rechtsback Kingsley Ehizibue wordt genoemd in het geruchtencircuit en zelfs voor aanvoerder Bram van Polen is een vertrek niet uitgesloten. Hij verlengde dit seizoen weliswaar zijn contract, maar maakte tegelijk de afspraak dat hij bij een mooie aanbieding van een niet-Europese club mag vertrekken.

Eén en ander betekent dat er achter zeven van de elf namen in de basisopstelling van zondag op z'n minst een vraagteken staat. Behalve Dekker is het alleen voor keeper Diederik Boer, verdediger Dirk Marcellis en spits Piotr Parzyszek min of meer zeker dat ze volgend jaar nog in het blauwwit spelen. Dekker lijkt zich er echter niet al te druk over te maken. "Gerard Nijkamp moet goed z'n werk doen", stelt hij nuchter. "Ik houd me daar verder niet zo mee bezig. Het is aan de clubleiding om ervoor te zorgen dat we volgend seizoen weer een zo goed mogelijk elftal hebben."

Mocht PEC Zwolle er zondag in slagen om ADO Den Haag achter zich te houden en de achtste plaats op de ranglijst veilig te stellen, dan speelt de ploeg woensdag 9 en zaterdag 12 mei in een dubbele ontmoeting met - vermoedelijk - FC Utrecht om een finaleplaats. Die duels vinden plaats op dinsdag 15 en zaterdag 19 mei.

Meer berichten