Van links af Danielle Andringa, Herald van Gerner en Alien Zwart. (foto: Alie de Vries)
Van links af Danielle Andringa, Herald van Gerner en Alien Zwart. (foto: Alie de Vries)

Leuk leren op familieweide BFO

Zwolle -  De familieweide op het Bevrijdingsfestival is altijd al een fijne plek waar kinderen centraal staan. Dit jaar kunnen ze ook nog, op een leuke manier, van alles leren over het milieu. Hun ouders ook trouwens. Ontdek de wereld van morgen is het thema. We spreken hierover met de organisatoren.

(door Alie de Vries)

Danielle Andringa, Alien Zwart en Herald van Gerner zijn enthousiast over wat er nu staat. "Het is eigenlijk vanzelf ontstaan", vertelt Alien, die net als Herald werkt bij Communicatie van het WDODelta. "We kregen een sponsorverzoek, raakten in gesprek over wat we konden doen en al snel rolden de ideeën over tafel. "Het BFO heeft een duurzame doelstelling en daar wilden we op een leuke manier invulling aan geven", vult Danielle Andringa aan, die namens Boerdam op de achtergrond meewerkt. Niet alleen WDODelta doet mee, ook ROVA, Scania en de provincie Overijssel doen mee. "Het lijkt zo simpel. Als iedereen wat doet maken we de wereld beter. Dat begint dus bij bewustwording van kinderen. "

Voor kinderen en hun ouders is er heel wat te beleven op de familieweide. Zo heeft WDODelta virtual reality brillen, waarmee kan je zien wat er gebeurd als het water te hoog komt. En je leert wat je dan moet doen. Ook is er een klimaattafel waarin je zelf een stad bouwt. Waterbestendig. Als er ergens teveel water is, kan je een onderdeel vervangen door een spons zodat je de balans goed krijgt." Bij 'Boer voor één dag' kun je een koe melken. Geen echte, maar een simulatie. "Danielle: "Er zijn drie thema's grondstoffen, natuur en energie. Bij energie gaan we stroom opwekken. Uit citroenen bijvoorbeeld. En bij het thema grondstoffen heeft ROVA een spel over afval scheiden. Het zijn misschien serieuze onderwerpen maar het zijn hartstikke leuke spelletjes", aldus Danielle.

Spanning of het allemaal goed gaat is er dan ook niet echt. " Nee", zegt Alien. "Een aantal dingen, zoals de klimaattafel hebben we vaker gedaan dus we weten dat kinderen dat leuk vinden." "Het enige spannende is of alles werkt zoals we het bedacht hebben. Sommige dingen doen we voor het eerst. Maar daar gaan we onze uiterste best voor doen", vult Herald aan. "Alles is zo opgesteld dat de kinderen hun gang kunnen gaan terwijl de ouders wat drinken op het midden terrein. Ze kunnen een oogje in het zeil houden maar hoeven niet met alles mee"

Het Bevrijdingsfestival is al langere tijd bezig met het milieuaspect. Het heeft als doelstelling een klimaatneutraal festival te zijn. Bijvoorbeeld door zonnepanelen en het gebruik van biodiesel. Plastic vermijden is een lastige maar het gesprek daarover is al wel jaren gaande.

Meer berichten